Zamislite sve što volite i znate o Focusu.

Dodajte novi nivo inteligentnog dizajna, prepoznatljivog stila i još više prostranosti.

Sada dolazi s izuzetno naprednom povezivošću i nizom iznimnih tehnologija pomoći vozaču koje ćete zaista cijeniti.

To je novi Focus. A uskoro ćete to moći otkriti sami.

Novi upečatljivi izgled

Novi Ford Focus je dizajniran tako da u isto vrijeme bude elegantan koliko i sportski. Atletska forma uz graciozne linije donosi poboljšanu aerodinamiku. Čim ga ugledate uočit ćete opipljiv osjećaj profinjenosti.

Sjednite, opustite se i uživajte u ambijentu

Ulaskom u novi Focus odmah ćete osjetiti da ćete vi, baš kao i vaši putnici, uživati u putovanju. Čiste linije u kombinaciji sa svim kontrolama nadohvat ruke, pametan dizajn i izuzetni detalji stvaraju prostor koji opušta i osvježava vozača i putnike.

Tehnologija sa svrhom

 Novi Focus je kreiran tako da svakodnevno poboljšava vaše iskustvo u vožnji.

Ovaj savremeni automobil donosi mnoštvo naprednih opcija kao što su Ford Co-Pilot360, impresivan niz tehnologija pomoći vozaču koje uključuju i Adaptivni tempomat sa Stop & Go funkcijom, zadržavanjem u središtu saobraćajne trake te Sistemom aktivne asistencije kod parkiranja druge generacije. Zajedno, ove tehnologije mogu pomoći u kontroli ubrzanja, kočenja pa čak i upravljanja vozilom. Tehnologija je toliko napredna da ćete se pitati kako ste prije mogli uopće voziti bez nje.

Vaš lični asistent u vožnji

Co-Pilot360 kombinuje niz tehnologija koje zajedno pružaju svakodnevno uživanje u vožnji. Primjer, Adaptivni tempomat sa Stop&Go funkcijom automatski prilagođava brzinu prema vozilu ispred vas. Ako se saobraćaj potpuno zaustavi, motor će se automatski ugasiti i ponovno upaliti kad saobraćaj ponovno krene. Osim toga sistem može prepoznati znakove i prilagoditi brzinu vozila prema ograničenju. Tehnologija zadržavanja u sredini saobraćajne trake pruža potporu u upravljanju sljedeći cestovne oznake i zadržavajući vozilo u sredini trake.

Parkiranje i izlazak s parkinga bez stresa

Najnovija generacija Active Park Assista ne samo da upravlja sigurno u parking mjesto već kontroliše i ubrzanje, izmjenu brzina i kočenje. Ova pametna tehnologija omogućava parkiranje bez napora, a dostupna je u modelima Focusa s automatskim mjenjačem. Nakon aktivacije jednostavno odabirete stranu ceste i želite li parkirati paralelno ili okomito. Zatim pritisnete tipku i pustite da vaš automobil obavlja posao umjesto vas.

Prednja svjetla koja prepoznaju zavoje

Adaptivno osvjetljenje s Ford Dynamic LED prednjim svjetlima i dnevnim svjetlima pružaju precizno i intenzivno osvjetljenje koje se automatski prilagođava kako bi odgovaralo različitim cestama i uvjetima vožnje. Osim toga, duga svjetla se automatski prilagođavaju kako ne bi došlo do zasljepljivanja drugih vozača. Novi sistem prepoznaje i zavoje pa se osvjetljavaju uglovi i križanja prije nego što automobil uđe u zavoj.

Dinamika vožnje prilagođena vama

Prilagodite doživljaj vožnje svojim željama mijenjajući parametre odziva na gas, upravljača, pa čak i brzinu promjena stepena prijenosa tako da odgovaraju vašem stilu vožnje. Birati se može između modova vožnje "normal", "eco" i "sport".

Pametan, praktičan i prostran

Električna ručna kočnica je jednostavan dodatak koji ima neke iznenađujuće prednosti. Primjer, u kabini ima više prostora, lakše se primjenjuje i ne treba se servisirati često. A da bi se aktivirala sve što treba učiniti je pritisnuti tipku na središnjoj konzoli.

Važne informacije i bez skretanja pogleda

Head-up zaslon u vozačevom vidnom polju projicira informacije s kontrolne ploče, tako da vozač uvijek ostane usredotočen na saobraćaj, bez da mora skretati pogled. Informacije prikazane na zaslonu u boji također se mogu u potpunosti prilagoditi tako da odgovaraju vašim željama.

Vidi znakove s ceste koje biste mogli propustiti

Bez obzira na to jesu li znakovi na strani ceste ili iznad ceste, trajni ili privremeni, sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova može ih identificirati. Ikone za ograničenje brzine i zabrane pretjecanja prikazuje se na instrumentnoj ploči.

Udobnost i povezivost

Čiste linije, elegantan i profinjen izgled. Unutrašnjost novog Focusa je komfornija, prostranija i stilski modernija nego ikada prije. A i povezivost je bolja. Sync 3 s glasovnim naredbama osigurava sigurnu vezu i upravljanje telefonom, zabavnim sadržajima i navigacijskim sistemom.

Upravljanje SYNC 3 sistemom bez pomoći ruku

Ford SYNC 3 je najsavremeniji sistem koji vam omogućuje da ostanete povezani i kontrolišete svoj telefon, muziku i navigacijski sistem glasovnim naredbama. Možete čak glasom zatražiti popis lokalnih restorana samo izgovarajući: “Ja sam gladan”. Sistem može pročitati i tekstualne poruke. Zaslonom osjetljivim na dodir u boji može se upravljati gestama pinch-and-swipe za intuitivno korištenje navigacijskog sistema. Sync 3 se povezuje s Apple CarPlay i Android Auto, a pomoću programa AppLink možete pristupiti nekim od svojih omiljenih aplikacija za pametni telefon.

Vaša omiljena muzika

Bez obzira na vaš ukus u muzici, zaslužujete kvalitetan zvuk kakav je muzičar i predvidio. To je upravo ono što možete očekivati u novom Focusu budući da je dostupan uz B&O PLAY. Ovaj vrhunski audio sistem (675 watta) pruža bogat i snažan zvuk putem 10 zvučnika, woofer i subwoofer. Ova napredna tehnologija posebno je dizajnira, razvijena i fino prilagođena Focusu od poznate tvrtke B&O PLAY’s . Zato ga uključite i uživajte u omiljenim bendovima i pjesmama u koncertnoj dvorani koja se nalazi u kabini vašeg automobila.

Pustite sunce u kabinu

Focus je dostupan s panoramskim krovom pune dužine koji potpuno mijenja čelični krov automobila. To omogućuje da prirodna svjetlost uđe automobil i čini ugodnom i prozračnom. Prednja polovica se može elektronski otvoriti, a punom dužinom je dostupno sjenilo kada vam sunce smeta.

Otvaranje i zatvaranje prtljažnika bez pomoći ruku

Ako imate pune ruke, a vaš Focus Wagon prepoznaje blizinu ključa s KeyFree funkcijom, sve što trebate učiniti je nogom proći ispod stražnjeg odbojnika i vrata prtljažnika automatski će se otvoriti ili zatvoriti.

Punjenje u pokretu

Unutrašnjost Focusa dizajnirana je kako bi povećala prostor i udobnost. Primjer, veliki pretinac ispred ručice mjenjača dovoljno je velik za najveće pametne telefone. Uz to, za pametne telefone koji su kompatibilni, dostupno je i bežično punjenje.

Snaga koju želite i učinkovitost koja vam je potrebna

Novi Ford Focus je dostupan s nizom snažnih i ekonomičnih motora, uz 8-stepenii automatski mjenjač s okruglom rotirajućom ručicom mjenjača ili 6-brzinskim klasičnim ručnim mjenjačem. Vanjski dizajn je atletski i aerodinamičan te također pridonosi poboljšanju učinkovitosti.

Profinjeni 8-stepeni automatski mjenjač

Novi Focus je prvi Ford koji nudi novi napredni automatski prijenos. S poboljšanim ubrzanjima i super-glatkim izmjenama stepena prijenosa, projektiran je kako bi unaprijedio vaše iskustvo u vožnji i poboljšao performanse. Zamijenili smo tradicionalnu ručicu mjenjača s rotirajućom okruglom konzolom na kojoj se okretanjem mijenjaju stepeni prijenosa. To omogućuje čišći unutrašnji dizajn i savremeniji izgled. I tu je još jedna korisna karakteristika: kada parkirate vaš automobil, mjenjač se automatski postavlja u parking način rada.

Izvucite najviše iz vašeg motora

Novi i poboljšani benzinski 1,0 i 1,5-litarskii Fordovi EcoBoost motori izrađeni su kako bi vam pružili snagu koju očekujete od mnogo većih motora. Fordova EcoBoost tehnologija pruža glatke i potentne performanse. Kako bi bili još učinkovitiji, oba motora sada imaju funkciju deaktivacije cilindara. Ta funkcija isključuje cilindar kada vam nije potrebno mnogo okretnog momenta, kao što je to slučaj na autocesti. Kada se poveća potreba za okretnim momentom, cilindar se opet aktivira kako bi vam pružio potrebnu snagu.

Novi standard za dizelske motore

Fordovi 1,5 i 2,0-litarski EcoBlue dizelski motori su moderni turbopunjeni motori koju pružaju poboljšanu učinkovitost, performanse i uglađenost. Novi motori mogu poboljšati učinkovitost u potrošnji goriva i reakciju na pritisak gasa, a još su tiši nego prije.

Vaša sigurnost. Naš prioritet.

Niz pametnih tehnologija osmišljen je za vas, vašu porodicu i druge učesnike u saobraćaju. Primjer, aktivno kočenje i sistem pomoći za izbjegavanje sudara s prepoznavanjem pješaka i biciklista, mogu vas upozoriti na moguće sudare, pa čak i automatski zakočiti ako ne reagujete na vrijeme.

Sistem koji može zaštititi pješake

Sistem pomoći za izbjegavanje sudara s otkrivanjem pješaka koristi radar i kameru za praćenje saobraćaja ispred vozila. Ako otkrije rizik od sudara s vozilom, pješakom ili biciklistom, upozorava vozača. Ako vozač ne reaguje na vrijeme, sistem automatski može primijeniti punu snagu kočnica kako bi se smanjile posljedice ili čak potpuno izbjegao frontalni sudar.

Pomoć pri kočenju pri velikim brzinama

Sistem aktivnog kočenja je inovativna sigurnosna opcija koja je aktivna pri brzinama iznad 50 km/h. Tehnologija koristi radar za praćenje ceste ispred vozila i ako otkrije rizik od sudara, upozorit će vas. Ako ne reagujete, sistem počinje kočiti kako bi vam pomogao u usporavanju. Pri brzinama ispod 50 km/h postoji drugi sistem koji će vam pomoći: Active city stop. U kombinaciji, te dvije tehnologije pružaju vam sigurnost pomoći pri kočenju kroz cijeli raspon putne brzine.

Sprečavanje neugodnih ogrebotina i udubljenja

Lako je zalupiti vratima na uskim parkiralištima. Ali, otvorite bilo koja od četvero vrata na Focusu i zaštitna barijera na vratima će spriječiti oštećenje laka na vašem automobilu i drugim automobilima pored vas.

Prostranost za sve potrebe

Novi interijer u potpunosti koristi svaki kvadratni milimetar prostora kako bi vam pružio najsvestraniji Focus do sada. Na sjedištima sprijeda i nazad nudi velikodušan prostor za glavu, noge i laktove putnika, tako da je i za više putnike udobno. Stražnja sjedišta su podijeljena 60/40 i mogu se preklapati gotovo potpuno u ravno kako bi se povećao prostor za prtljagu. Dno prtljažnika je podesivo, može se podignuti i time omogućiti skriveni pretinac za odlaganje ili spustiti kako bi se povećala prostranost osnovnog prtljažnika.

Mnogo prostora

S impresivnim prtljažnim prostorom nikad nećete imati problema sa svojom prtljagom. Visoki putnici na prednjim ili stražnjim sjedištima također će cijeniti dodatan prostor za koljena i noge, posebno na dužim putovanjima. Prilagodljivo dno prtljažnika i mogućnost otvaranja vrata prtljažnika bez ruku (samo kod karavanskog modela), čine utovar stvari u vaš automobil laganim.

Prostran i profinjen

Izuzetno moderan novi dizajn ne pomaže samo u uživanju u vožnji, već nudi i veću prostranost. Interijer je prostraniji i prozračniji nego ikada prije, pružajući profinjeniji i opušteniji ambijent.

Praktična podesiva podnica prtljažnika

Sa standardnom opremom u karavanskom Focusu, podnica prtljažnika ima tri postavke visine, tako da ispod nje možete napraviti skrivene odjeljke različitih veličina. Kada je postavljen u svom najvišem položaju i s preklopljenim stražnjim sjedištima, dobiva se potpuno ravna podnica.

Sav prtljažni prostor koji trebate

Bez obzira koju karoserijsku izvedbu izaberete, novi Focus je dizajniran da vam pruži prostranost koja vam je potrebna. Stražnja sjedišta mogu se podijeliti 60/40, kako bi se povećala svestranost i mogu se preklopiti, dajući vam više prostora za prtljagu nego ikada prije. Tu je čak i praktičan otvor za skije.