PREGLED

Ponosno predstavljamo potpuno novu Ford Kugu, moćnu, elegantnu i sa više stila nego ikada, kako spolja tako i iznutra. Ovo je naš najpametniji SUV dosad. Nova Ford Kuga ima izvrstan kapacitet prtljažnika, a odlikuje se i najnovijom tehnologijom na zahtjev koja će oživjeti sve Vaše snove o off-road pustolovini. Inteligentni pogon na sva četiri točka u trenutku se prilagođava svim terenima i uslovima, Active City Stop automatski aktivira kočnice na nižim brzinama kako bi spriječio sudar, a Ford SYNC naglas čita tekstualne poruke i daje Vam kontrolu nad muzikom, pozivima i ostalim funkcijama – bez korišćenja ruku. Takođe smo ponosni na to što prvi put na jednom od naših SUV modijela predstavljamo inovativnu tehnologiju otvaranja prtljažnika. Jednostavno – dovoljno je mahnuti nogom ispod odbojnika da bi se prtljažnik otvorio ili zatvorio.

Kompletno opremljena mnogim inovativnim karakteristikama, Kuga podiže eleganciju i tehnologiju SUV modijela (Smart Utility Vehicle) na sasvim novi nivo. Saznajte više o dizajnu, iskustvu vožnje, performansama i efikasnosti, kao i nivoima sigurnosti.

DIZAJN

Izgrađen dizajn

I eksterijer i enterijer su novi i sofisticirani. Mišićava ramena daju ovom off-road SUV-u karakterističan robustan izgled koji dopunjava elegantan zadnji deo. Upoznajte više detalja o dizajnu nove Kuge.

SPOLJAŠNJOST

Kugine čiste linije pojačavaju premijum elementi dizajna, poput dubokih kontura kalupa, prepoznatljivog zadnjeg difuzora od hroma i niskoprofilnih krovnih nosača.

UNUTRAŠNJOST

Savrijemena kabina Kuge ima premijum opremu i završnu obradu. Duboka sportska sjedišta, ekran osjetljiv na dodir, jedinstveni oblik konzole i savršeno oblikovani prekidači, instrumenti i kontrolna površina rezultat su superiorne izrade.

3 (1)

Performanse i efikasnost

Nova Kuga opremljena je 1.5 EcoBoost motorom od 150 KS sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, odnosno 180 KS u slučaju 6-brzinskog automatskog mjenjača. Oba motora donose snagu adekvatnu teškim off-road uslovima, a zahvaljujući Fordovim ECOnetic tehnologijama troše manje goriva. Inteligentni sistem pogona na sva četiri točka garantuje sjajne reakcije na svim terenima. Rezultat: Kuga donosi impresivnu ranvotežu performansi i efikasnosti. Saznajte više, a u nastavku se upoznajte sa ključnim činjenicama i brojkama.

Moćni benzinski motor

Benzinski 1.5 EcoBoost motor garantuje neverovatne performanse: 150 KS kod 6-brzinskog ručnog, odnosno 180 KS kod 6-brzinskog automatskog mjenjača, uz maksimalnih 240 Nm obrtnog momenta.

Izbor snažnih dizelskih motora

I dizel motori donose veliku snagu. Tu je 2,0-litarski TDCi Duratorq motor (140 KS) sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem koji daje veliku količinu snage pri niskom obrtnom momentu od 320 Nm pri 2.000 o/min. Druga mogućnost je snažniji 2,0-litarski TDCi od 180 KS, koji je i više nego sposoban za najteže off-road uslove.

Ford PowerShift automatski mjenjač. Prijatnija vožnja uz manju potrošnju goriva

Kombinujući praktičnost automatika i kontrolu ručnog prijenosa, ovaj automatski mjenjač sa šest stepeni i dva kvačila unaprijed bira stepen prijenosa za vas tako da ne dolazi do gubitka snage prilikom promjene brzina. PowerShift lako, besprekorno mijenja brzine i vožnju čini jednostavnijom i prijatnijom, ali i štedi gorivo te smanjuje emisiju CO2 u poređenju sa konvencionalnim automatskim mjenjačima. Ova vrhunska tehnologija nadoknađuje čak i vožnju u pogrešnom stepenu prijenosa. Na primjer, tokom prijeticanja ona će prebaciti u nižu brzinu i tako Vam dati dodatnu snagu radi bržeg i sigurnijeg prijeticanja i kontrole.

EKONOMIČNOST

Uštedite 10 posto goriva sa tehnologijom Auto Start-Stop

Kada se Kuga zaustavi na semaforu ili klizi u gužvi, ova tehnologija automatski isključuje motor (i dalje napajajući važne stvari kao što su klima uređaj i radio). U trenutku kad ste spremni da krenete, ona ponovo uključuje motor. Idealna je za vožnju po gradu i može za čak 10 posto smanjiti vašu potrošnju goriva. (Dostupno samo uz 1.5-litarski EcoBoost motor sa 180 KS).

Indikator optimalnog trenutka za promjenu brzina

Lampica na instrument ploči govori Vam kada je idealan trenutak za promjenu brzine radi maksimalno efikasne potrošnje goriva. To je jednostavan i efikasan način da putovanje bude ekonomičnije.

Pametni sistem za efikasniju vožnju

Inovativni Fordov sistem Eco Mode neprestano procjenjuje uticaj Vašeg stila vožnje na potrošnju goriva. Sistem beleži i analizira Vašu brzinu, promjene stepena prijenosa, kočenje, kao i odnos između kraćih i dužih putovanja. Pametan softver tada preporučuje kako unaprijediti potrošnju goriva u skladu sa Vašim vozačkim stilom.

Iskustvo vožnje

Zadržite kontrolu, gde god vozili

Nova Kuga opremljena je pametnom tehnologijom koja vožnju čini jednostavnijom i prijatnijom, na cesti ili van nje. Postoji i širok raspon inovativnih karakteristika implementiranih zarad praktičnosti i Vaše udobnosti. Tu je i prostrana, luksuzna kabina u kojoj ćete pronaći mnoštvo praktičnog i fleksibilnog prostora. U nastavku saznajte više.

Trenutno pripoznavanje promjene terena

Kugin inteligentni sistem pogona na sva četiri točka (AWD) trenutno reaguje i prilagođava se promenljivom terenu. Šalje preciznu količinu snage onim točkovima kojima je potrebno najviše prijanjanja. Sistem deluje „na zahtev" i aktivira se tek kad je potrebno, a to štedi gorivo kad je put manje zahtevan. Ako želite da vidite ponašanje točkova tokom čitavog putovanja, informacioni AWD ekran prikazuje grafikon sa količinom snage koju dobija svaki točak.

Malo prostora za parkiranje? Dopustite Kugi da se sama smjesti

Active Park Assist može da Vas uvede u parking prostor koji je od automobila duži za manje od jednog metra. Jednostavno pritisnite taster i senzori ovog inovativnog sistema pronaći će dovoljno veliki prostor da uđete. Potom Vas automatski uvodi, a Vi bez dodirivanja volana treba samo da kontrolišete gas, brzinu i kočnice jednostavno prateći instrukcije sa ekrana i zvučne signale.

Pomoć u nesrećama

U slučaju nezgode i aktiviranja vazdušnih jastuka, ova tehnologija (deo SYNC sistema) može sama upotrijebiti Vaš mobitel kako bi kontaktirala hitne službe i obavijestila ih o Vašoj lokaciji. Tehnologija Emergency Assistance osvojila je nagradu „Best Mobile Innovation for Automotive Transport or Utilities" na Globalnim nagradama za mobilne telefone za 2012. Godinu.

Integrisana navigacija vodi Vas do odredišta

Ford Kuga ima dodatni potpuno integrisan satelitski navigacioni sistem sa DAB audiom koji odgovara na aktuelnu brzinu putovanja i trenutne uslove u saobraćaju kako bi pružio što precizniju procjenu vrijemena dolaska, kao i sve relevantne informacije o putovanju.

Jednostavnija i sigurnija vožnja unazad pomoću zadnje kamere

Zadnja kamjera prikazuje sve što se nalazi iza Vas na ekranu ugrađenom u srijedišnju konzolu. Osim što prikazuje stvari koje bi Vam mogle promaći, putem virtuelnih linija daje preciznu putanju i kod najmanjih prostora. Radi dodatne praktičnosti zadnja kamjera se automatski aktivira kada krenete unazad.

Sigurniji tempomat

Poput normalnog tempomata, prilagodljivi tempomat (ACC)* omogućuje Vam odabir i održavanje brzine vožnje. Ono što ACC čini sigurnijim jeste usporavanje i zadržavanje na unaprijed definisanoj udaljenosti kada otkrije vozilo ispred sebe. Čim se cesta ispred oslobodi, automobil se vraća na zadatu brzinu. ACC sadrži i funkciju Forward Alert, sistem nadzora koji Vas obavještava ako se previše približite vozilu ispred. Forward Alert je nedavno osvojio Euro NCAP Advanced nagradu, prestižno priznanje za tehnologiju sigurnosti u automobilu.

Servo-upravljanje koje koristi manje snage

Kuga ima elektroničko servo-upravljanje (EPAS) koje se automatski prilagođava svakoj situaciji. Ovaj sistem doprinosi da se točkovi okreću lakše i jednostavnije, dajući veću upravljivost prilikom vožnje gradom, na nižim brzinama ili pri parkiranju. Takođe upravljač čini čvršćim kad su Vam potrebni veća kontrola i pouzdanost na višim brzinama. Za razliku od mnogih sistema koji su neprestano uključeni, EPAS se uključuje samo kad je potrebno. To znači da troši manje energije, dodatno poboljšavajući ekonomičnost potrošnje.

Ford SYNC, napredna hands-free tehnologija

FORD SYNC glasovna kontrola čita tekstualne poruke naglas, dopušta Vam kontrolu audio uređaja i pozivanje mobitelom putem jednostavnih glasovnih komandi, a to znači da se možete usredsrediti na vožnju. Osim što Vam dopušta reprodukciju pjesama s USB-a ili MP3, kao i puštanje pjesama sa mobilnog telefona preko Bluetooth konekcije, ovaj naprijedni SYNC sistem može pronaći naziv pjesme ili izvođača sa radija. A može i sastaviti popis pjesama sličan pjesmi koju upravo slušate.

Panorama krov sa otvaranjem daje svetliji, prostraniji osjećaj vožnje

Dodatni panoramski krov kod Kuge propušta prirodnu svjetlost i moguće ga je otvoriti kako bi Vaši putnici imali bolji pogled na nebo i okolinu uopšte. Premaz koji reflektuje sunčevu svjetlost sprječava preveliko zagrivanje vozila. Ako je potrebno, integrisan automatski poklopac sa iznutrašnje strane može potpuno eliminisati sunčeve zrake.

Podesite jednu temperaturu za Vas, drugu za Vašeg suvozača

Vaš suvozač voli udobnost, a Vi biste radije da bude hladnije. Rješenje je dvozonska automatska elektronska kontrola temperature (DEATC). Ona omogućava postavljanje temperature sa čak četiri stjepena Celzijusa razlike između Vaše zone i zone Vašeg suvozača.

PRAKTIČNOST

Otvorite i zatvorite prtljažnik, čak i kada su Vam zauzete ruke

Hands-free prtljažnik umnogome pomaže kad su Vam ruke zauzete. Jednostavno mahnite nogom ispod zadnjeg odbojnika automobila i prtljažnik će se automatski zatvoriti ili otvoriti. Sistem koristi dva senzora ispod zadnjeg odbojnika koji prepoznaju kada Vaša noga prekine njihovo električno polje. Signal se tad šalje vozilu sa zahtjevom za otvaranjem ili zatvaranjem prtljažnika. Ovaj sistem funkcioniše samo kad sa sobom imate KeyFree privezak.

Jednostavan ulazak i pokretanje bez ključa

Fordov KeyFree sistem Vam omogućava otključavanje i zaključavanje Kuge bez vađenja ključa iz džepa ili torbe. Kad se nađete u automobilu nema potrebe za korišćenjem ključa. Jednostavno pritisnite Fordov taster Power Starter držeći pritisnutom kvačilo (ili pedalu kočnice na automatiku) i motor će se pokrenuti.

Brisači koji se automatski prilagođavaju kiši

Brisači sa senzorima kiše automatski se uključuju kada na vjetrobranskom staklu otkriju vlagu, a potom prilagođavaju brzinu kako bi se izborili sa svakom vrstom vrijemena. Možete čak i odabrati šest stjepeni osjetljivosti koji određuju količinu vlage koja će aktivirati brisače.

Električni spoljni retrovizori sa samozaštitom

Da bi se spriječila slučajna oštećenja, električno pokretani retrovizori automatski se preklapaju pri parkiranju. Tako preklopljeni štite i elegantne pokazivače pravca.

Grejani Quickclear vjetrobran: kraj struganja leda

Jednostavno pritisnite taster i nevidljivi grijači brzo čiste led ili sneg, tako da ne morate o tome da brinete.

Ford Easy-Fuel za jednostavno sipanje goriva

Ova tehnologija doslovno onemogućava sipanje pogrešnog goriva u vozilo jer pogrešan ventil jednostavno neće pasovati. A kako je Easy-Fuel sistem bez poklopca rezervoara, nećete morati da dodirujete prljavi poklopac.

Sony DAB audio sistem sa USB priključkom

Osim savršenog zvuka, ovaj dodatni vrhunski digitalni sistem prikazuje informacije o pjesmi koja se reprodukuje. Neke verzije čak pokazuju i aktuelne novosti. Sistem ima i USB vezu pa možete povezivati uređaje bez Bluetooth-a. To znači da možete reprodukovati MP3 muzičke datoteke sa memorijske kartice, iPoda ili drugog MP3 uređaja.

Više prostora za vaš prtljag

Kugin prtljažni prostor sada je još veći i prilagodljiviji pa možete ubaciti sve što će Vam zatrebati. Prilagodljiv pod prtljažnog prostora može biti u dva položaja: nisko na podu da bi se dobio dublji prtljažni prostor od 492 litre ili više kako bi se stvorio ravan prostor za utovar od 1615 litara sa spuštenim zadnjim sjedištima. Tu je i mnogo praktičnih prostora za odlaganje svega, od velikih boca za vodu, do manjih predmeta kao što su sunčane naočare, mobiteli i ključevi.

Fleksibilno sedenje kada je potrebno više prostora

Zadnja sjedišta se preklapaju ravno što znači da možete iskoristiti sasvim ravan pod za utovar većih predmeta. Nasloni zadnjih sjedišta mogu se nagnuti naprijed ili nazad pod rasponom od 10 stjepeni – šest stjepeni naprijed i četiri stjepena nazad. To znači da svaki putnik može postaviti svoje sjedište u željeni položaj.

Automatsko paljenje prednjih svetala

Kuga ima senzore koji otkrivaju slabiji intenzitet svjetlosti te aktiviraju prednja svijetla, čineći vožnju u sumrak jednostavnijom i bezbednijom. Takođe se automatski aktiviraju pri ulasku u tunel. Automatska prednja svijetla dodatna su mogućnost sa brisačima osjetljivim na kišu.