Pregled

Dopustite da Vas zavede potpuno nova Ford Fiesta

Odvažna i prilagodljiva, nova Ford Fiesta pruža maksimalan doživljaj vožnje. Uz prednosti inovativne tehnologije svakodnevna putovanja postat će zanimljiva i ugodnija. Iznova projektovana, nova Fiesta nudi još veću udobnost i stil, zamišljena tako da pruža neuporediv užitak vožnje i nudi čak i više nego što se čini na prvi pogled.

Neprocjenjiva i pametna

Uz luksuzni stakleni panoramski dvodijelni krov i vrhunski B&O PLAY Premium audio sistem, svaka vožnja će dobiti novu dimenziju. Savremeni multimedijski sistem SYNC 3 sa 8-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, omogućava Vam da ostanete povezani i upravljate svojim telefonom, muzikom i navigacijom pomoću intuitivnih glasovnih naredbi. Stoga, držite ruke na volanu! Uživajte u izvrsnim performansama i učinkovitosti jer je s novom Fiestom oboje moguće. Revolucionarni 1,0 litarski EcoBoost benzinski motor već je šesti put zaredom proglašen najboljim motorom godine u kategoriji do jednog litra. Uz Start & Stop sistem smanjite potrošnju goriva do 10% svaki put kada se zaustavite na semaforu ili se Vaša Fiesta kreće u koloni. Navedena tehnologija može automatski isključiti motor uz istovremenu opskrbu vozila strujom, dok kombinacija dinamične šasije i preciznog upravljanja omogućava jedinstven i stimulativan doživljaj u vožnji. Bez kompromisa.

Vaša sigurnost naš je prioritet

Uz novu Ford Fiestu dolazi niz dodatne opreme koju obično nalazimo u višoj kategoriji vozila: sistem automatskog parkiranja, adaptivni tempomat, pomoć u održavanju saobraćajne trake te prepoznavanje saobraćajnih znakova. Budite spremni – otkrit ćete pametne i korisne tehnologije bez kojih više nećete moći upravljati autombilom.

Nova Fiesta posjeduje niz tehnologija osmišljenih da zaštite vozače i putnike u slučaju nesreće. Ključne tehnologije uključuju sistem zaštite od udesa i pomoći kod kočenja ukoliko vozilo ispred Vas uspori, sistem za detekciju pješaka noću i danju, zaštitu na vratima vozila i sistem glasovnih naredbi SYNC 3. Oprema također uključuje i mnoge druge tehnologije kojima je cilj sprječavanje nesreće.

dizajn

Zapanjujući izgled

Izuzetna već na prvi pogled. Nova Fiesta karakteristična je po modernom i elegantnom stilu, dok fluidne i pomno oblikovane linije naglašavaju aerodinamiku i izražavaju njenu profinjenost. Karoserija, boja, unutrašnjost, ekskluzivni naplatci…

S novom Fiestom prilagodite automobil vlastitim potrebama na svim nivoima.

Elegantan izgled. Opuštajući ambijent.

Dizajnirana kako biste se Vi i Vaši putnici osjećali ugodno dok kombininovana elegancija u unutrašnjosti s inteligentnim dizajnom budi Vaša čula. Svaki element nove Fieste objedinjuje suptilnost detalja i upečatljivost lijepog izgleda.

iskustvo vožnje

Parkiranje je lako i zabavno

Zahvaljujući kombinaciji raznih tehnologija, Active Park Assist pomaže pri parkiranju kao i pri izlasku s parkinga. Sistem pomoći pri parkiranju može detektovati ima li dovoljno mjesta za Vaše vozilo i pomaže Vam parkirati vozilo vožnjom unazad. Pri bočnom parkiranju sistem Vas također upozorava ukoliko prepozna i najmanju prepreku.

Tempomat koji se automatski prilagođava

Adaptivni tempomat kombinuje funkcije tempomata i kontrolu razmaka. Jednostavno unesite u sistem željenu brzinu vozila i razmak u odnosu na vozilo ispred. Ukoliko uvjeti u saobraćaju ne omogućavaju vožnju u podešenoj brzini, sistem će usporiti vozilo kako bi održao zadati sigurnosni razmak. Brzina vozila će se vratiti na prvobitno odabranu čim se u saobraćaju pojave uvjeti za ubrzanje.

Sofisticirani sistem koji Vam pomaže da ostanete u saobraćajnoj traci

Sistem za održavanje kretanja unutar saobraćajne trake koristi kameru koja je postavljena na prednjem dijelu vozila. U slučaju nenamjernog napuštanja saobraćajne trake na volanu će se osjetiti blaga vibracija i na ekranu će se prikazati upozorenje. Ukoliko je vrijeme Vaše reakcije predugo ili ne reagujete, ovaj sistem će u potpunoj sigurnosti usmjeriti vozilo u saobraćajnu traku u kojoj se već krećete. Ova će se opcija automatski deaktivirati ako je brzina kretanja ispod 65 km/h, a može se i ručno deaktivirati.

Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova

Tehnologija prepoznavanja saobraćajnih znakova služi za uočavanje znakova koji su smješteni na manje vidljivim mjestima. Sistem identifikuje znakove ograničenja brzine ili zabrane pretjecanja nakon čega se na instrument tabli pojavi ikona u obliku saobraćajnog znaka. Ikona se mijenja svaki put kada vožnju treba uskladiti sa novim ograničenjem.

Automatska duga svjetla

Automatska svjetla olakšavaju noćnu vožnju – sistem automatski i privremeno mijenja dugi snop svjetala na kratki čim uoči nadolazeće vozilo iz suprotnog smjeru ili vozilo koje se nalazi ispred Vas. Sistem se zatim automatski vraća na dugi snop svjetala i pruža maksimalnu vidljivost.

Blind Spot sistem upozorenja

Sistem za prepoznavanje vozila u "mrtvom uglu" (BLIS) koristi radare koji nadziru saobraćaj sa obje strane Vaše Fieste. Ako je neko vozilo detektovano, sistem će Vas upozoriti narandžastim svjetlosnim signalom na retrovizoru. Ako vožnjom unazad izlazite s parking mjesta, a vidljivost je smanjena, sistem Cross Traffic Alert (upozorenje na dolazeći saobraćaj) Vas zvučnim signalom upozorava na drugo vozilo koje prilazi. Na vanjskom retrovizoru će se također upaliti svjetlosno upozorenje.

Jednostavnija i sigurnija vožnja unazad

Zadnja kamera se automatski pali čim krenete voziti unazad, a sve što se nalazi iza Vas prikazuje se na centralnom ekranu. Ovaj sistem pomaže i pri parkiranju prikazujući virtuelne linije koje pomažu kod upravljanja vozilom.

Pomoć pri održavanju sigurnosnog razmaka između vozila

Sistem će prikazati kolika je udaljenost između Vas i vozila ispred na način da je sivom bojom označena najveća udaljenost dok crvena boja označava najmanju udaljenost. Parametre i udaljenosti možete postaviti sami. Pomoću ovog sistema možete brže reagovati na sve što se događa u saobraćaju oko Vas.

Sistem nadzora nad vozačem

Sistem nadzora nad vozačem neprestano prati Vaše ponašanje za upravljačem. Ako primijeti da je došlo do promjene u ponašanju, zbog umora na primjer, svjetlo upozorenja se pojavljuje na centralnom ekranu, a zvučno upozorenje Vam daje znak da bi bilo dobro napraviti pauzu i odmoriti.

Savladajte kretanje na uzbrdici

Pomoć pri kretanju na uzbrdici privremeno zadržava Vaše vozilo dok pokušavate krenuti. Tokom 2,5 sekunde sistem aktivira kočnicu te Vam tako pomaže kontrolisati vozilo dok stopalo prebacujete s papučice kočnice na papučicu gasa. Ova tehnologija je također korisna kada zaustavljate ili pokrećete vozilo na klizavim površinama.

Zahvaljujući tempomatu duga putovanja postaju puno opuštenija

Tempomat s limitatorom brzine kretanja Vam omogućava da unaprijed odredite brzinu koju sistem održava za vrijeme putovanja. Na taj način izbjegavate brzu vožnju i prekoračenje brzine te štedite gorivo. Budući da sistem kontroliše održavanje brzine koju ste odabrali, nema potrebe držati stopalo na papučici gasa.

Servo volan koji se prilagođava svakoj situaciji

Električni servo volan (EPAS) se automatski prilagođava Vašoj brzini i uslovima vožnje. Kada sporo vozite, volan će Vam se činiti lakšim i okretat će se puno lakše, kako bi upravljanje bilo jednostavnije. Ako vozite brzo i ako Vam je potrebna veća kontrola nad vozilom, volan će zahtijevati puno čvršće pokrete. Zahvaljujući novim kontrolama, električni servo volan uzima u obzir bočni vjetar i ostale uslove u vožnji.

performanse

Uživajte u izvrsnim performansama. Naviknite se na efikasnost. Zašto biste morali da birate između performansi i efikasnosti? S novom Fiestom, i jedno i drugo je moguće. 1,0-litarski benzinski EcoBoost motor je već šesti put zaredom proglašen najboljim motorom godine na međunarodnom takmičenju u kategoriji do jedne litre. Sa Start&Stop sistemom štedite gorivo svaki put kada se zaustavite na semaforu. Kombinacija dinamične šasije i precizne vožnje Vam omogućava jedinstven, stimulativan doživljaj u vožnji. Bez kompromisa.

Jači. Efikasniji. Stvoren za uživanje.

Ovaj revolucionarni 3-cilindarski benzinski 1,0-litarski EcoBoost motor uspijeva proizvesti 140 KS. To je snaga koju inače dostižu 1,6-litrarski klasični motori. Istovrijemeno EcoBoost troši manje goriva (4,5 l/100 km) uz manju emisiju CO2.

Moć dizelskog motora

TDCi zapremine 1,5 litara razvija 85 KS, troši samo 3,2 l/100 km i bilježi rekordno nisku emisiju CO2 sa samo 82 g/km* za modele s troje vrata. Modeli sa pet vrata imaju smanjenu emisiju na samo 84 g/km*. Ako želite još jači i učinkovitiji motor najbolje bi bilo da se odlučite za motor od 120 KS sa prosječnom potrošnjom 3,5 l/100 km i emisijom CO2 od 89 g/km. * Samo s ljetnim gumama 15"

Smanjite potrošnju goriva zahvaljujući Start&Stop sistemu

Ova tehnologija automatski gasi motor svaki put kada se zaustavite na semaforu ili vozite u koloni. Iako se motor gasi, energija se i dalje šalje sistemima kao što su svjetla, ventilacija, radio ili sistem Ford SYNC. Ako želite ponovno pokrenuti vozilo dovoljno je pritisnuti papučicu kvačila ili otpustiti papučicu kočnice za automatik modele. Sistem Start&Stop je posebno učinkovit za vožnju u gradu kada ušteda goriva dostiže i do 10%.

Inteligentni sistem prati Vaše navike u vožnji

Inovativni sistem Ford EcoMode omogućava sinhronizaciju sistema i unesenih postavki te kontinuirano nadzire Vaše ponašanje za upravljačem kako bi se smanjila potrošnja goriva. Sistem tako može reducirati stopu ubrzanja, smanjiti broj obrtaja u praznom hodu i postići ekonomičniji rad klima uređaja.

Ručni ili automatski mjenjač? Odluka je na Vama.

Razne vrste mjenjača su kreirane kako biste mogli odabrati ono što Vam najviše odgovara. Možete izabrati između ručnog mjenjača s 5 brzina, dva ručna mjenjača sa 6 brzina ili jednog automatskog mjenjača sa 6 brzina.

Aerodinamične maske hladnjaka koje štede gorivo

Aktivne maske hladnjaka ostaju otvorena za vrijeme lagane vožnje i na taj način hlade motor. Maske se automatski zatvaraju kada ubrzate, poboljšava se protok vazduha čime se smanjuje otpor i potrošnja goriva. Na dugoročnom planu osjetit ćete veliku razliku koju donosi korištenje ove tehnologije.

Motori koji zadovoljavaju stroge standarde

Koji god motor izaberete za Vašu Fiestu u svakom slučaju će biti u skladu s Euro 6 normom vezanom za emisiju CO2. Za benzinske motore norma Euro 6 zahtijeva da motor ne proizvodi više od: 1,0 g/km ugljen monoksida, 0,10 g/km ugljikovodika, 0,06 g/km azotovog oksida i 0,005 g/km čestica prašine. * Odnosi se samo na motore s direktnim ubrizgavanjem.

Učinkovito napunite akumulator

Za razliku od tradicionalnih sistema tehnologija Smart Regenerative System puni akumulator samo ako je to potrebno i, ako je moguće, ne puni akumulator kada je pritisnuta papučica gasa. To Vam pomaže da štedite gorivo i smanjite emisiju CO2.

udobnost

Udobno se smjestite!

Samo je jedan cilj: pojednostaviti putovanja. Ugodna i uzbudljiva, plemenita i domišljata, nova Ford Fiesta opremljena je najboljim tehnologijama. Uživajte u multimedijskom sistemu SYNC 3 i otkrijte novi 8" ekran osjetljiv na dodir, glasovne komande ili ekskluzivni B&O PLAY audio sistem!

Slušajte svoju najdražu muziku

Bez obzira na Vaš muzički ukus, Vi zaslužujete vrhunski kvalitet zvuka u automobilu. Visokokvalitetni audio sistem B&O PLAY, snage 675 W uz 10 zvučnika te woofer i subwoofer, posebno je osmišljen, razvijen i prilagođen za Ford Fiestu. Pojačajte zvuk za vrijeme vožnje i uživajte u najdražim pjesmama i izvođačima.

Izvanredna tehnologija Ford SYNC 3

Sistem Ford SYNC 3, s glasovnim komandama i ekranom osjetljivim na dodir, omogućava Vam kontrolu muzike i obavljanje telefonskih poziva s Vašeg mobilnog telefona uz pomoć jednostavnih i direktnih naredbi. Muziku možete reprodukovati sa USB sticka, MP3-ija, iPoda® ili s Vašeg telefona pomoću Bluetootha®. Sistem može čak i pročitati Vaše SMS poruke naglas. Također možete koristiti 8-inčni ekran osjetljiv na dodir i to pokretima nadahnutim onim koje koristite prilikom upravljanja pametnim telefonima ili tabletima.

*Zaštitni znak i logotip Bluetooth® registrovani su zaštitni znakovi u vlasništvu kompanije Bluetooth SIG Inc. i sva upotreba tih znakova od strane kompanije Sony Corporation je licencirana.

Veliki panoramski krov za još veći osjećaj prostora i slobode

S Ford Fiestom možete uživati u velikom panoramskom staklenom krovu koji se nudi kao dio dodatne opreme. Krov se klizno otvara preko zadnjeg dijela krova, kako bi pružio što više svjetla i prostora u kabini. Dok prirodno svjetlo ulazi izvana, reflektirajuće staklo omogućava sačuvati svježinu i zaštiti Vas od štetnih UV zraka. Jednostavnim pritiskom na tipku pustite svjetlo da uđe ili zamračite putničku kabinu.

Grijana sjedišta i volan

Kao dio dodatne opreme dostupna su i prednja grijana sjedišta. Temperaturu kontrolišete pomoću prekidača, a možete izabrati između tri stepena topline. Crveno svjetlo upućuje na odabrani nivo toplote. Za vrijeme hladnih dana i noći, grijani volan će Vam značiti više od para rukavica.

Više prostranosti

Unutrašnje uređenje nove Fieste je inteligentno osmišljeno te se razlikuje od ostalih vozila po prostranosti prednjeg i zadnjeg reda sjedišta. Zadnja klupa je oblikovana tako da će se putnici u potpunosti moći opustiti i uživati u vožnji.

Sistem KeyFree vam olakšava život

Svaki put kada se približite svojoj Fiesti Fordov sistem KeyFree automatski prepoznaje ovaj jedinstveni ključ, čak i ako se nalazi u Vašem džepu ili u torbi. Vrata se sama otključavaju pa možete ući u vozilo i pokrenuti ga bez kontakta sa ključem. Možete samo pritisnuti papučicu kvačila i taster za pokretanje kako bi se motor upalio.

Vaša personalizovana Fiesta

Želite personalizovati Vašu Fiestu kako bi bila jedinstvena? To Vam omogućava cijeli niz dodatne opreme: metalik boje, jedinstvene ili u dvije nijanse, unutrašnje uređenje u raznim nijansama i sa različitim šavovima ili aluminijski naplatci. Kako god želite da izgleda Vaša Fiesta naši personalizovani paketi će zadovoljiti Vaše želje.

Dosjetljivi držač za smart uređaje

Izrazito zanimljiv držač Vašeg pametnog telefona, MP3-ija ili GPS uređaja, dizajniran je na način da Vaš uređaj uvijek možete imati na oku i u poziciji kakva Vama odgovara, a da istovremeno sa lakoćom pratite cestu jer je smješten ispod centralne konzole.

Informišite se i zabavite

U novoj Ford Fiesti možete izabrati između četiri različita načina In-Car Entertainmenta (ICE). Možete izabrati radio hi-fi, sistem opremljen sa šest zvučnika, Bluethooth®-om i dva USB utora. Kao najbolju opciju izaberite DAB digitalni radio sa 8-inčnim kolorizovanim ekranom osjetljivim na dodir, sedam zvučnika i SYNC 3 sa sistemom Bluetooth®, glasovnim komandama te sistemima Apple CarPlay i Android Auto.

Bezbrižno uz MyKey® sistem

Ova tehnologija Vam omogućava postavljanje maksimalne brzine, podsjetnika za sigurnosne pojaseve ili kontrolu jačine zvuka. Jednostavno umetnite ključ u kontaktnu bravu, pokrenite vozilo i pratite uputstva kako biste postavili parametre za ključ.

Ambijentalna rasvjeta za modernu unutrašnjost vozila

Pomoću ambijentalne rasvjete dodajte sofisticirane i suptilne boje za vrijeme noćne vožnje.

Zahvaljujući Quickclear tehnologiji nema više struganja vjetrobranskog stakla

Ova pametna opcija je osmišljena kako bi Vam pomogla da što prije krenete u doba kada često dolazi do zamrzavanja vjetrobranskog stakla. Dovoljno je samo pritisnuti prekidač i sistem će sam odmrznuti ili odmagliti Vaša vjetrobranska stakla, a može i zagrijati brisače. Sistem djeluje u roku od svega nekoliko sekundi čak i u uslovima kada je vanjska temperatura ispod nule.

Održavajte idealnu temperaturu

Dodatna automatska elektronska regulacija temperature omogućava Vam da jednostavno odaberete željenu temperaturu u kabini. Ostalo prepustite naprednom klima uređaju koji će po automatizmu održavati odabranu temperaturu.

Električno sklapanje vanjskih ogledala

Vanjska ogledala je uvijek jednostavno oštetiti, posebno na uskim parking mjestima ili u uskim ulicama. Kako biste izbjegli takve neugodne situacije kao dio dodatne opreme možete izabrati električna vanjska ogledala koja se jednostavnim pritiskom na prekidač sama sklapaju. Budući da su grijana u hladnim zimskim jutrima nećete morati strugati mraz, već možete bezbrižno krenuti na put.

Izbjegnite udubljenja i ogrebotine

Kada parkiramo auto na uskim mjestima često nam se događa da udarimo vratima u neku prepreku. Ali, kada otvorite vrata Vaše Fieste aktiviraće se zaštita na vratima koja štiti boju na Vašem vozilu i na vozilima oko Vas.

Sigurnost

Nova Fiesta posjeduje tehnologije osmišljene da zaštite vozače i putnike u slučaju nesreće kao što su sistem zaštite od sudara i pomoći kod kočenja, sistem detekcije pješaka noću i danju, sistem glasovnih naredbi SYNC 3 te mnoge druge tehnologije kojima je cilj sprječavanje nesreće.

Active City Stop

Sistem zaštite od udesa pomaže Vam izbjeći udese u slučajevima saobraćajnih gužvi ili pri sporoj vožnji kada je brzina kretanja vozila manja od 50 km/h. Pri brzinskoj razlici između 15 – 50 km/h može smanjiti posljedice udesa, ali ga neće izbjeći. Sistem konstantno mjeri udaljenost s vozilom koje je ispred Vas i pruža potporu kočenju ukoliko prepozna njegovo usporavanje ili zaustavljanje.

Višestruki vazdušni jastuci za Vašu zaštitu

Uz prednje zračne jastuke za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci štite prsni koš dok zračne zavjese i nasloni za glavu štite od raznih ozljeda vrata. Sustav podrazumijeva i kočenje sigurnosnog pojasa, limitator duljine i podsjetnik za vezanje pojasa te je tako zaštita u Fiesti osigurana u punom smislu riječi.

Sigurnost na visokom nivou

Sigurnosni sistem Thatcham prve kategorije uključuje perimetarski alarm. Osim toga dvostruki sistem zaključavanja onemogućava otvaranje vrata iznutra, čak i ako je prozorsko staklo razbijeno. Ako želite aktivirati dvostruko zaključavanje dovoljno je dva puta pritisnuti tipku „zaključavanje" na ključu.

Dodatna snaga pri kočenju u hitnim situacijima

Pomoć pri kočenju u slučaju nuždi (EBA) pruža mogućnost jačeg kočenja u hitnim slučajevima. ESP sistem automatski upravlja ovom opcijom tako što automatski detektuje jake i nagle pritiske na papučicu kočnice i povećava kočionu snagu.

Aktivacija svetla u slučaju hitnih situacija pri aktivaciji kočenja u nuždi

Ako morate naglo zakočiti svjetla će se automatski upalici s ciljem upozorenja ostalim učesnicima u saobraćaju, dok će stop svjetla početi slati trepteći signal kako bi dodatno upozorila ostale vozače na eventualnu opasnost.

Stabilnost Vaše prikolice

Ova opcija prepoznaje ljuljanje ili naginjanje Vaše prikolice i atomatski smanjuje brzinu vozila. Kada se ubrzava u krivinama sistem primjenjuje neometan nivo kočenja na unutrašnji prednji točak tako da više obrtaja motora ide vanjskom točku pružajući dodatnu vuču, bolju trakciju i sigurnije upravljanje vozilom.

Najveći broj zvjezdica za Vašu zaštitu

Euro NCAP je vodeća nezavisna organizacija za nadzor sigurnosti novih vozila u Evropi. Kao dokaz Fordove angažovanosti na polju sigurnosti dovoljno je reći da je Fiesta dobila najbolju ocjenu: pet zvjezdica!

Kontrolirajte svaku situaciju uz ESP

Sistem dinamičke kontrole (ESP) neprestano nadzire putanju vozila i otkriva bilo koju devijaciju na putu. Sistemupravlja kočnicama i motorom kako bi se vaše vozilo zadržalo u prometnoj traci. Sistem takođe podrazumeva i kočenje u hitnim slučajevima.

Dodatna snaga pri kočenju u nezgodi

Pomoć pri kočenju u nezgodi (EBA) pruža mogućnost jačeg kočenja u hitnim slučajevima. Sistem ESP automatski upravlja – jačina pritiska na kočnicu je automatski detektovana tako da sistem pojačava snagu kočenja ako je to potrebno.

Sistem nadzora pritiska u gumama

Uvijek je važno održavati odgovarajući nivo pritiska u gumama. Tako štedite gorivo, Vaše gume duže traju, a i sigurnost je na višem nivou. Iz tog razloga senzori nadziru sve točkove i upozoravaju Vas u slučaju promjena predviđenog pritiska u gumama. Ako sistem otkrije odstupanja dovoljno je da se zaustavite, vizuelno provjerite stanje guma te u slučaju potrebe napušete ih ili zamjenite.