Dizajniran za urbanu džunglu

Ne sputavajte se okvirima grada. Samo Vi odlučujete u kom ćete smjeru krenuti.

pregled

NOVI FORD ECOSPORT

Snažan, robustan izgled susreće se sa praktičnim i sposobnim. Atraktivan, pomno oblikovan i inteligentan unutrašnji dizajn obogaćen je nizom pametnih tehnologija. Svjež, karakterističan i hrabar: pripremite se za Novi EcoSport.

TransitVan-dizajn-01

Praktičan i inteligentan

U Novom Ford EcoSportu sve opcije i tehnologije stvorene su kako bi Vaša putovanja bila još udobnija. Ford SYNC 3 omogućava Vam da ostanete povezani te upravljate svojim telefonom, muzikom i navigacijom pomoću glasovnih naredbi ili 8" ekrana osjetljivog na dodir. Premium B&O PLAY sistem snage 675 W Vam pruža jedinstveno, snažno i bogato iskustvo slušanja muzike putem, ni manje ni više, nego 10 vrhunskih zvučnika. Sa korisnim detaljima kao što su grijana sjedišta i kolo upravljača možete biti sigurni da će svaka vožnja biti opuštajuća, ali istovremeno i poticajna.

Samopouzdanje u vožnji

Dovoljno je da zauzmete mjesto za upravljačem i odmah ćete moći upravljati nizom naprednih tehnologija za pomoć u vožnji. Inteligentni All-Wheel Drive (AWD) sistem pruža vrhunsko rukovanje u različitim uslovima. Hill Start Assist (Pomoć pri kretanju na uzbrdici) zadržava vozilo kada morate krenuti na uzbrdici dok LED svjetla za dnevnu vožnju sa stilom omogućavaju jasno markiranje vozila.

Performanse i efikasnost

S novim EcoSportom dolazi i izbor od tri inovativna i napredna motora. Prvi motor je 1,0-litarski EcoBoost benzinski motor, šesterostruki dobitnik nagrade International EngineoftheYear* (Međunarodni motor godine). Motor daje svu snagu koju možete očekivati od 1,6-litarskog klasičnog motora (125 KS I 140 KS), s niskom potrošnjom goriva i malom emisijom CO2. TDCi dizelaš radne zapremine 1,5 litara razvija 100 KS i ostvaruje emisiju CO2 od samo 107 g/km, dok 1,5-litarski EcoBlue turbo-dizelski motor razvija 125 KS i 119 g/km emisije CO2. * Pobjednik u kategoriji ispod 1,0 litra.

Sigurnost prije svega

Vaša je sigurnost uvijek na prvom mjestu. Zato ćete u novom EcoSportu naći tehnologije i sisteme dizajnirane da štite Vas, Vaše putnike i Vaše vozilo. Ključne stavke uključuju ABS kočnice, sistem elektronske kontrole stabilnosti, sistem pomoći kod proklizavanja i sistem nadzora pritiska u pneumaticima. Neizostavan je i sveobuhvatan paket vazdušnih jastuka: vozačev, suvozačev te bočni vazdušni jastuci, kao i vazdušni jastuk za koljena na strani vozača. To je samo jedan od razloga zašto je automobil na strogom Euro NCAP testu osvojio 4 zvjezdice.

Impresivna fleksibilnost

Sa novim EcoSportom dolazi iznenađujuće prostrani interijer. Prostor je pametno upotrijebljen, a prtljažni prostor se povećava zahvaljujući sklopivosti naslonjača zadnje klupe u omjeru 40:60, dok flip-up jastuk omogućava potpuno obaranje naslona zadnjih sjedišta kako biste lakše unijeli i prevezli teret. Prilagodljivi pod prtljažnika možete postaviti u tri položaja – fantastično rješenje kada ne želite da se stvari nagomilaju jedna na drugu.

dizajn

Eksterijer

Robustan i prefinjen

Novi EcoSportje je nesumnjivo istinski SUV i definitivno ostavlja utisak snage i jačine. Čiste linije i elegantni aerodinamični oblik čine ovaj automobil modernim, sofisticiranim i dizajniranim tako da se ističe gde god da se nalazi.

Izgled koji izaziva divljenje
Ugrađeno samopouzdanje u vožnji
Image not found
Robustan, ali i urbano sofisticiran
Novo svježe lice EcoSporta
Jasne linije i pomno osmišljen dizajn
Skladan i okretan u gradu

Interijer

Prepustite se ugođaju

Ergonomski oblikovana u skladu s Vašim potrebama, kao i potrebama Vaših saputnika, nova unutrašnjost EcoSporta savršeno je dizajnirana kako biste potpuno uživali u svakom trenutku provedenom u vozilu. Čiste, jednostavne, neupadljive linije prožete su promišljenim detaljima koji plijene pažnju. Sjednite, opustite se, uživajte i iz povišenog udobnog položaja posmatrajte svijet.

Oblikovana i potporna sjedišta
Svaka kontrola nadohvat ruke
Pametno dizajnirana unutrašnjost
Čista, jasna i nenametljiva ploča s instrumentima
Prostrani zadnji putnički prostor
Puno prostora
Ekran osjetljiv na dodir SYNC 3

iskustvo vožnje

Prednosti tehnologije

Najbolje tehnologije su uvijek one koje donose nešto pozitivno u naš svijet, nose jasne prednosti i rješavaju probleme. Upravo to ćete naći u novom EcoSportu. Iskusite život bez stresa i sa maksimum uživanja uz tehnologije koje čine vožnju opuštajućom i zadovoljavajućom: od inteligentnog pogona na sve točkove (All-Wheel Drive) preko pomoći pri kretanju na uzbrdici (Hill Start Assist) do novog Fordovog SYNC-a.

Povjerenje čak i u promjenjivim uslovima

Inteligentni sistem pogona preko svih točkova (AWD) može odrediti razne elemente kao što su: bolje prianjanje guma na površinu, održavanje ravnoteže vozila u krivinama i brzina reakcije u mokrim, suhim ili ledenim uslovima te na različitim podlogama. Tehnologija prebacuje pogon na prednju ili zadnju osovinu u zavisnosti od uslova vožnje dok sistem "obrtnog momenta" omogućava jednostavno upravljanje i poboljšanu efikasnost.

Dodatna kontrola pri kretanju na uzbrdici

Sistem pomoći pri kretanju na uzbrdici privremeno zaustavlja vozilo tako da održava pritisak na kočnicu dodatne 2,5 sekunde i time Vam daje više vremena za prebacivanje stopala s papučice kočnice na papučicu gasa. Sistem je također koristan prilikom kretanja i zaustavljanja na klizavim površinama.

LED dnevna svjetla, za vožnju sa stilom i bolju uočljivost

Visoko energetski učinkovit napredni sistem svjetala za dnevnu vožnju omogućava Vam jasnu uočljivost danju i noću.

Pomoć u slučajevima nužde: poziva pomoć kada Vi ne možete

Važan dio tehnologije Ford SYNC je pomoć u slučaju nužde*. U slučaju nesreće, kada se aktivira vazdužni jastuk ili je pumpa goriva deaktivirana, tehnologija može koristiti upareni i spojeni mobilni telefon putem Bluetootha®kako bi sam pozvao službu hitne pomoći a Vi možete prekinuti poziv ili razgovarati sa službom. Ključno je da sistem može odašiljati i vitalno važne informacije poput GPS koordinata. *Fordov sistem hitne pomoći djeluje u više od 40 evropskih zemalja. Da bi sistem ispravno radio mora biti uparen sa kompatibilnim mobilnim telefonom koji je s Vama kada se aktivira vazdušni jastuk (osim vazdušnog jastuka za koljena) ili kada senzor otkrije deaktivaciju pumpe goriva. Funkcija teksta i pomoći u hitnim situacijama nije podržana na svim evropskim jezicima.

performanse i efikasnost

Performanse i efikasnost bez kompromisa

Poznati benzinski 1,0-litarski Ford EcoBoost savršen je primjer tehnološkog napretka novih motora. Dizajniran kako bi osigurao idealnu ravnotežu između snage, performansi i niske emisije CO2. EcoBoost je motor budućnosti!

Najbolje od vašeg motora

Revolucionarni 1,0-litarski 3-cilindarski EcoBoost benzinski motor šest puta je osvojio nagradu za Međunarodni motor godine*. S rasponom snage od 125 KS do 140 KS, uživat ćete u svim uzbudljivim performansama koje bi očekivali od konvencionalnog 1,6 motora. U isto vrijeme smanjena je potrošnja goriva te emisija CO2. * 2017 International EngineoftheYear, pobjednik u kategoriji do 1,0 litra.

Napredna snaga dizelaša

Ford EcoBlue radne zapremine 1,5-litara je potpuno novi dizelski motor i novi EcoSport je prvo vozilo koje će ovaj motor pokretati. Tehnologija ubrizgavanja goriva s četiri cilindra i s turbo punjenjem može proizvesti zavidnih 125 KS. Motor je tih, profinjen i vrlo učinkovit uz deklarisanu potrošlju goriva od 4,6 l/100 km, dok je emisija CO2 svega 119 g/km.

udobnost i korisnost

Faktor iznenađenja i zadovoljstva

Savremena tehnologija infotainmenta, sofisticirani B&O PLAY sistem ozvučenja, malo luksuza kao što su grijana sjedišta i grijani volan i još mnogo toga...

Besprijekorno integrisana tehnologija koju možete kontrolisati glasom

Ford SYNC 3 je najsavremeniji sistem koji Vam omogućava povezanost i upravljanje telefon, muzikom i sistemom navigacije pomoću intuitivnih govornih naredbi ili pomoću 8" kolorizovanog ekrana osjetljivog na dodir. Povezan je sa aplikacijama Apple CarPlay i Android Auto*, a Applink-om je omogućen pristup nekim Vašim najdražim aplikacijama uključujući Spotify. Pomoću aplikacije Live Traffic izbjegnite saobraćajne gužve, a ako ste gladni možete čak nazvati niz restorana. Dovoljno je samo reći "Gladan sam".

*Apple CarPlay™ registrovani je zaštitni znak kompanije Apple Inc. Android Auto™ registrovani je zaštitni znak kompanije Google Inc. Mogućnosti pružanja navedene usluge u našim modelima prvenstveno zavise o uslovima kompanija Apple Inc. i Google Inc. za pojedinu regiju. Za više detalja informišite se kod navedenih kompanija.

Uživo sa sistemom B&O PLAY

Nezavisno od Vašeg muzičkog ukusa, muziku zaslužujete slušati onako kako je to sam umjetnik zamislio. Upravo to možete očekivati u novom EcoSportu. Zašto? Zato što raspolaže sistemom B&O PLAY. Ovaj vrhunski sistem uz ozvučenje snage 675 W pruža bogat i snažan doživljaj zvuka pomoću 10 zvučnika, woofera i subwoofera. Specijalizovani akustičari su osmislili, dizajnirali i usavršili ovu naprednu tehnologiju baš za EcoSport.

Sjedišta i volan griju kad je najpotrebnije

Kao dio dodatne opreme možete izabrati grijana prednja sjedišta za vozača i suvozača. Grijanje možete podesiti na tri načina, pomoću odvojenih prekidača koji upravljaju grijanjem lijevih i desnih sjedišta, a crveno svjetlo pokazuje nivo toplote koju ste odabrali. Bez obzira radi li se o hladnom jutru, hladnom danu ili hladnoj noći grijači u volanu će zagrijati Vaše ruke bolje od para rukavica.

Brzo čišćenje vjetrobranskog stakla uz Quickclear

Ova pametna funkcija osmišljena je kako biste što brže krenuli u hladnim jutarnjim satima. Jednostavno pritisnite tipku i ultra tanke niti će brzo zagrijati vjetrobransko staklo, odmrznuti ga, odmagliti te pomoći pri odleđivanju brisača.

Vanjska ogledala

Za potpunu zaštitu od slučajnog oštećenja, vanjska ogledala se električno sklapaju nakon parkiranja. Tako sklopljena, štite se integrisani grijani pokazivači smjera.

Kombinacija prostora i moći

Novi EcoSport pruža fleksibilan, pametno postavljen prostor u praktičnom i moćnom vozilu.

Praktični podesivi pod prtljažnika

Dizajniran kako bi osvojio gradsko tlo

Visoki rubnjci, radovi na cesti, branici… Gradske ulice mogu biti opasne. Iz tog je razloga robusniEcoSport značajno odignut od ceste.

Savršen luk okretanja

Za razliku od tradicionalnih glomaznih SUV-ova, novi EcoSport ima odličan radijus okretanja od samo 10,6 m "od ruba do ruba". Polukružni okreti su u ovom SUV-u jednostavni i brzi čak i kada su automobili parkirani sa obje strane.

Prepreke lagano nestaju

Prilazni i izlazni uglovi kod novog EcoSporta postavljeni su na 21,0° i 33,3 °, sa uglom prelaska od 23,3° (ako je vozilo neopterećeno). Ovi stepeni se odnose na uglove na kojima Vaš automobil može voziti preko prepreke i izbjeći struganje donje strane vozila što je od esencijalne važnosti za moderni SUV.

Sigurnost

Osjećajte se sigurnije i zaštićenije

Neki sigurnosni sistemi osmišljeni su kako bi zaštitili Vas, Vaše vozilo i ostale učesnike u saobraćaju u slučaju nesreće. Drugi sistemi postoje kako bi prvenstveno spriječili nesreću. U novom EcoSportu ćete naći tehnologije dizajnirane i za jedno i za drugo.

Vazdušni jastuci koji štite sa svih strana

Osim prednjih vazdušnih jastuka za vozača i suvozača i vazdušnog jastuka za koljena vozača, bočni vazdušni jastuci omogućavaju zaštitu grudnog koša i dizajnirani su tako da udalje putnike od mjesta udarca. Konstruisani su tako da mogu podignuti ruke putnika kako bi prostor između putnika i stranog objekta bio što veći. Bočni vazdušni jastuci omogućavaju maksimalnu pokrivenost ramena i vrata, dok naslonjači za glavu nude zaštitu od povreda pri trzaju. Osim toga sigurnosni sistem čine i prednji i zadnji zatezači sigurnosnih pojaseva i limitatori opterećenja. U novom EcoSportu, sigurnost je na prvom mjestu.

Pravovremeno upozorenje

Sistem kontrole pritiska u pneumaticima sam otkriva ako se pritisak u jednoj od Vaših guma snižava te Vas na to upozorava svjetlosnim indikatorom na instrument tabli.

Napredni sistemi za kontrolu kočenja

Kako bi kočenje bilo efikasano, kombinuje se sistem protiv blokiranja točkova (ABS) i elektronska raspodela sile pri kočenju. Elektronska kontrola stabilnosti neprekidno prati kretanje Vašeg vozila. Sistem osjeti kada je prianjanje vozila uz put drugačije i automatski primenjuje kočenje na pojedinačne točkove te tako stabilizuje vozilo. Sistem nadgleda ponašanje vozila koristeći napredne senzore protiv blokiranja točkova i sistem pomoći kod proklizavanja.

Serije

Za hrabriji izgled

Različite legure, kontrastne krovne boje koje se ističu na karoseriji, jedinstveno isticanje znaka.

Kod EcoSporta ST-Line primijetit ćete sportski atletski dizajn - osjetit ćete energiju, uzbuđenje i performanse koje je teško propustiti.