Bluetooth® s glasovnom komandom

Bluetooth® sa glasovnom komandom Vam omogućuje upućivanje i primanje hands-free poziva, odabir muzike, pronalazak uputa (dostupno na odabranim modelima) pa čak i podešavanje temperature uz pomoć jednostavnih, izgovorenih komandi.

Tehnologija je jednostavna za korištenje i dizajnirana je kako bi izvukla najviše od naprednih funkcija Vašeg automobila za vrijeme vožnje.

 • Početak

  Početak

  Prije početka korištenja telefona u svom Fordu, morate da stvorite Bluetooth® vezu. Dakle, ako je potrebno, provjerite korisnički priručnik Vašeg mobilnog telefona za Bluetooth® i nakon toga:


  • Uključite Bluetooth funkciju telefona.
  • U izborniku Bluetooth na telefonu, potražite i odaberite "Ford Audio".
  • Osobni PIN će se pojaviti na ekranu radija. Unesite PIN u svoj mobilni telefon.
  • Ako se na ekranu radija ne pojavi PIN, unesite '0000' u svoj mobilni telefon a zatim PIN koji se pojavljuje na ekranu radija.
  • Ako Vas telefon pita želite li da ova veza bude automatska u budućnosti, potvrdite s "Da".
  • Sada je Vaš telefon aktivan i možete da koristite handsfree funkcije.


  Savjeti:

  Ako autorizirate Bluetooth® vezu s Ford Audio, telefon će automatski da se spoji kad se pokrene vozilo (pogledajte korisnički priručnik za telefon).


  • Ako je Bluetooth veza nestabilna, može pomoći da restartate svoj mobilni telefon povremeno.
  • Možete prijaviti do šest mobilnih telefona u sistemu, ali samo jedan može biti aktivan telefon koji koristite za upućivanje ili primanje poziva.
  • Imate nekoliko opcija za upućivanje poziva koristeći svoj Ford audio sistem, koje su opisane u slijedećem dijelu.

 • Telefoniranje putem Bluetooth®

  Ford Bluetooth® sa glasovnom komandom Vam omogućuje da uputite ili prihvatite telefonske pozive, legalno i bez zaustavljanja.


  Diskretno postavljeni mikrofon čuje Vaše izgovorene komande, a za aktiviranje sistema jednostavno pritisnite tipku "Upravljanje glasom" na svom volanu i izgovorite svoju komandu. Na primjer, da biste pristupili kontroli klima uređaja (ako je u opremi), samo izgovorite "Klima." Za CD player, izgovorite: "CD", i tako dalje. Ako Vam je u bilo kojem trenutku potrebna pomoć pri korištenju sistema, samo izgovorite: "Pomoć".

  Nakon što ste pritisnuli tipku "Upravljanje glasom" za aktiviranje sistema, možete koristiti jednostavne komande kao što su "biranje broja" za korištenje Bluetooth® mobilnog telefona.

  Upućivanje i primanje poziva, hands-free


  1. Biranje unošenjem brojeva na tastaturi radia
  Telefonski broj koji želite da nazovete možete upisati ručno. Pritisnite tipku "Telefon" na svojoj radio tastaturi i unesite broj. Zatim pritisnite zelenu tipku na prijemniku sa oznakom "Biraj", a sistem će da Vas poveže. Možete da prekinete poziv pritiskom na crvenu tipku prijemnika sa oznakom "Kraj". Neki radio modeli ne nude tu funkciju.


  2. Biranje putem glasovne komande
  Vaš Ford audio sistem može povezati poziv putem glasovne komande:
  Korak 1. Pritisnite tipku ´Voice´ (Mode tipka). Sisitem će odgovoriti s "bip".
  Korak 2. Izgovorite "Telefon" i sistem će odgovoriti s "Telefon".
  Korak 3. Izgovorite "Biraj broj" i sistem će reagirati s " Broj molim Vas".
  Korak 4. Unesite željeni broj telefona kao što je opisano u nastavku. Sistem će odgovoriti sa telefonskim brojem i dodaje: "Nastavi".
  Korak 5. Nastavite s unosom broja ili izgovorite "Biraj". Sistem će odgovoriti sa "Biram".


  Napomena: Izgovorite broj telefona u skupinama cifri, ili kao neprekinuti niz cifri. Sistem će da ponovi cifre kao skupinu. Molimo da ne koristite nikakve dodatne riječi.


  Savjet:
  Možete da izgovorite glasovnu komandu "Biraj" odma pošto izgovorite puni broj. Kako bi se pojednostavilo biranje, možete da koristite glasovne komande za spremanje do dvadeset brojeva telefona pod njihovim odgovarajućim imenima, a onda nazvati ih putem direktorija ´Ime´. Za više detalja, molimo pogledajte svoj Ford priručnik za vozače.

  Biranje broja iz imenika, koristeći radijski sistem

  Audio sistem Vašeg automobila koristi lični imenik pohranjen u Vašem mobilnom telefonu (pod uslovom da telefon podržava ovu funkciju). Samo se kontakti pohranjeni u memoriju telefona prikazuju i prenose na vozilo. Da biste iskoristili Vaše lične unose, pritisnite tipku "Telefon" na vašem radiju. Pogledajte u izbornik 'Imenik' za odabir stavke koju želite i pritisnite zelenu tipku na prijemniku za "Biranje".


  Biranje broja iz popisa poziva pomoću radijskog sistema

  Drugi način za uspostavu poziva je korištenje popisa poziva mobilnog telefona (pod uslovom da Vaš telefon podržava ovu funkciju).
  Pritisnite tipku "Telefon" i izaberite iz izbornika: Propušteni pozivi, Primljeni pozivi ili Birani brojevi.
  Odaberite broj koji želite iz tamo pohranjenih telefonskih brojeva i pritisnite zelenu tipku prijemnika za "Biranje".


  Primanje poziva

  Dolazne pozive možete prihvatiti zelenom tipkom prijemnika obilježenom kao "Prihvati" ili tipkom 'Telefon'.

 • USB / iPod korištenje

  Uživanje u muzici sa mobilnog telefona


  Možete da povežete više različitih mobilnih izvora muzike as Vašim Ford audio sistemom i uživate u svakom zapisu u visokoj kvaliteti stereo zvuka.
  Zavisno od audio sistema, možete da birate između slijedećih izvora muzike:


  USB mediji za pohranu
  Samo umetnite USB stick u USB priključak (na primjer) i odaberite ga kao izvor reprodukcije u izborniku audio sistema. Vidjet ćete strukturu datoteka Vašeg USB sticka na ekranu. Podržani audio formati: MP3, WMA** i WAV.


  Apple iPod / iPhone
  Možete koristiti Vaš iPod ili iPhone jednostavno baš kao što i obično koristite Ford audio sistem. Za najbolju operativnu udobnost i optimalnu kvalitetu zvuka, preporučujemo korištenje originalnog Apple USB kabla.


  Bluetooth® izvor muzike
  Putem Bluetooth veze možete reprodukovati pjesme bežično sa Vašeg mobilnog telefona.


  Kako da aktivirate željeni izvor muzike
  Spojite muzički player koji želite da koristite na svoj Ford audio sistem. Odaberite željeni izvor (USB, iPod ili Bluetooth) pritiskom na "AUX" tipku više puta dok se ne prikaže željeni izvor, ili koristite glasovnu komandu i uređaj koji ste odabrali automatski će da počne sa reprodukcijom.


  Savjet:Takođemožete da koristite USB port za punjenje baterije Vašeg mobilnog uređaja.


  * Mobilne muzičke funkcije dostupne su samo sa 'USB/ iPod paketom opreme. U tom slučaju, Vaš automobil će da bude opremljen USB priključkom, koji se nalazi, zavisno o modelu automobila: ili u pretincu za rukavice, centralnoj konzoli ili naslonu za ruke.


  ** DRM zaštićene WMA datoteke neće se reprodukovati.

 • Glasovne komande

  Kontrolišite telefon i muziku svojim glasom


  Glasovne komande omogućuju Vam da upravljate i svojim Ford audio sistemom i mobilnim telefonom. Možete da kontrolišete i nekoliko funkcija pomoću postavljene liste jednostavnih glasovnih komandi.


  Za aktiviranje sistema, samo pritisnite tipku "Upravljanje glasom" na svom volanu i izgovorite svoju komandu. Na primjer, da biste pristupili Vašem klima uređaju (ako je u opremi), samo izgovorite "Klima." Za CD player, izgovorite: "CD", i tako dalje.


  Većina Bluetooth® mobilnih telefona će biti u skladu sa Fordom koji vozite i možete ga kontrolisati pomoću komande kao što je 'Biraj broj".
  Ako Vam je u bilo kojem trenutku potrebna pomoć pri korištenju sistema, samo izgovorite: "Pomoć".

Bookmark & Share