5 zvjezdica za sigurnost i jedinstvene napredne tehnologije

Najnoviji Mondeo već je osvojio najbolju ocjenu za sigurnost s pet zvjezdica vodeće europske neovisne organizacije na području sigurnosti u prometu Euro NCAP. Opremljen je brojnim Fordovim tehnologijama koje su za sigurnosne inovacije primile priznanje Euro NCAP Advanced Award. Kao prvi u Fordovoj paleti modela opremljen je sigurnosnim pojasevima na napuhavanje na stražnjim sjedalima. Više detalja možete otkriti ispod.

 • Sigurnost

  Bez dodatne zaštite za putnike pozadi

  Spoljna zadnja sjedišta mogu biti opremljena sa jedinstvenim sigurnosnim karakteristikama: zadnjim pojasevima na napuhavanje. U slučaju sudara jastuk se naduvava u sigurnosnom pojasu i dijeli silu na području koje je četiri puta veće od konvencionalnih pojaseva. Smanjenjem pritiska na grudima i boljom kontrolom kretanja glave i vrata, ova inovativna tehnologija pomaže u sprečavanju povreda.

  Nezavisnim kočenjem automobil će Vam pomoći da izbjegnete sudar pri niskoj brzini

  U sporom saobraćaju sa mnogim zaustavljanjima često se dešavaju sudari. Napredna tehnologija za sprečavanje sudara pri malim brzinama Active City Stop će Vam pomoći da izbjegnete sudar ili barem smanjenjite njegove posljedice. Ako sistem za vrijeme vožnje pri brzinama do 40 km/h registruje da je vozilo ispred vas iznenada stalo, samostalno zakoči. Dokaz inovacije sistema Active City Stop je priznanje Euro Advanced nagrade NCAP za sigurnost. * * Primljena je za sistem u Ford Fokus-u.

  Sistem koji pomaže u zaštiti pješaka

  Sistem za registraciju pješaka slijedi cestu ispred vas i upozorava na pješake koji su ispred vozila ili koji bi mogli da pređu ulicu. Ako ne poduzimate nikakvu akciju, sistem automatski aktivira kočnice. Ova nova tehnologija je zasnovana tako da ublažava ozbiljnost sudara ili ga u potpunosti sprječava, a radi pri brzinama do 80 km/h.

  Ford SYNC 2 sa pozivom u hitnim slučajevima

  Sistem Ford SYNC 2 s unaprijeđenim glasovnim upravljanjem i 8-inčnim ekranom osjetljivim na dodir u boji pruža novu dimenziju multimedijalnim sposobnostima u vozilu. Ovaj ekran visoke rezolucije vam omogućuje intuitivno korišćenje nekih temeljnih funkcija kao što je upravljanje vašim telefonom, muzikom ili klima uređajem te vam omogućuje lakše upravljanje navigacijom glasom ili dodirom. Važan oblik sistema Ford SYNC 2, koji može spasiti živote,je sistem hitne pomoći. U slučaju nesreće aktiviranjem sigurnosnog jastuka ili isključenjem pumpe za gorivo, sistem sam direktno poziva Centar za obavještenje. Poziv možete da prekinete ili da razgovarate sa osobom koja prima poziv. Najvažnija stvar je da sistem ima ključne informacije, kao što su GPS koordinate, čak i ako ste bez svjesti.
  * * Fordov sistem hitne pomoći se koristi u više od 30 europskih zemalja. Ova funkcija radi ako je sistem upoznat sa odgovarajućim mobilnim telefonom koji je u vozilu kada se aktiviraju zaštitni jastuci (ne važi za sigurnosi jastuk za koljena) ili ako senzor otkrije isključivanje pumpe za gorivo prilikom sudara. Funkcija za SMS poruke i hitne pomoći nisu dostupne u svim evropskim jezicima.

  Unaprijed podesite maksimalnu brzinu

  Aktivno ograničavanje brzine (standardno za Titanium, ili uz doplatu) vam omogućuje da za svoje putovanje unaprijed, postavite maksimalnu brzinu. Sistem upozorava ako nehotice premašite zadanu vrijednost, na primjer kada se vozi nizbrdo. Ova funkcija je posebno korisna u područjima s ograničenjem brzine, jer Vam omogućuje da se fokusirate na vožnju a nemate vremena za praćenje brzinomjera.

  Samopouzdan i u najzahtjevnijim uslovima

  Vozilo je opremljeno sa elektronskim programom stabilnosti (ESP), koji uključuje brojne tehnologije koje garantuje kontrolu nad vozilom. Senzori registruju nagle promjene u upravljanju i blokiranju ili ponašanje vozila, zbog čega bi mogli da izgubite kontrolu, a ESP sa tačnom fleksibilnošću brzine svakog pojedinog točka brine o stabilnosti i pomaže u sprečavanju klizanja. Među funkcijama sistema ESP su sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo, sistem za pomoć pri naglom kočenju i elektronsko povećanje pritiska u kočionom sistemu.

  Dodatna kontrola kretanja vozila uzbrdo

  Sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo privremeno sprječava kretanje vozila naprijed i nazad. Sistem radi tako što za 2,5 sekundi drži pritisak na kočioni sistem što vam omogućuje mir i kontrolisano kretanje nogu s papučice kočnice na papučicu gasa. Funkcija je odlična i korisna za zaustavljanje i pokretanje na klizavim površinama.

  Dodatna snaga za kočenje u slučaju nužde

  Sistem za pomoć sa pri naglom kočenju (EBA) garantuje maksimalnu efikasnost kočnica u hitnim slučajevima. Kontrola radi nezavisno kroz ESP sistem koji registruje vaš pritisak na kočnicu i samostalno raste ako je to potrebno.

  Kraći put kočenja prilikom zaustavljanja u nuždi

  Ako ESP registruje da kočite u hitnim slučajevima, unaprijed povećava pritisak u kočionom sistemu i kočne obloge približava kočionim diskovima. Tehnologija elektronskog povećanja pritiska u kočionom sistemu može značajno smanjiti zaustavni put vozila.

 • Zaštita

  Možete da odaberete koja vrata želite zaključati a koja otključati

  Novo centralno zaključavanje s daljinskim upravljačem čak je i sigurnije nego ranije. Tako da možete odabrati za otvaranje određenih vrata, a druga mogu ostati sigurno zaključana sve dok ne aktivirate prekidač na vratima vozača. Isti prekidač prati zaključavanje i otključavanje svih vrata vozila.

Bookmark & Share