Zadržite kontrolu, gdje god da vozite

Nova Kuga je opremljena sa pametnom tehnologijom koja čini vožnju lakšom i ugodnijom na cesti ili van nje. Posjeduje širok spektar inovativnih funkcija dizajniranih za vašu udobnost i praktičnost. Tu je i prostrana, luksuzna kabina gdje će te pronaći mnoštvo praktičnog i fleksibilnog prostora za skladištenje. Pročitajte dalje.

 • Iskustvo vožnje

  Trenutno hvatanje promjenjivog terena

  Kugin inteligentni sustav pogona na sva četiri kotača (AWD) trenutno reagira i prilagođava se promjenjivom terenu. Šalje preciznu količinu snage pojedinim kotačima kojima je potrebno najviše prijanjanja. Sustav djeluje „na zahtjev“ i aktivira se tek kad je potrebno, a to štedi gorivo kad je cesta manje zahtjevna.

  Želite li vidjeti ponašanje kotača tijekom čitavog putovanja, informacijski AWD zaslon neprekidno prikazuje, na tračnom grafikonu, količinu snage poslanu svakom od kotača.

  Još lakše parkiranje

  Active Park Assist tehnologija, sistem polu-automatskog parkiranja, omogućuje vam da parkirate slobodnih ruku i olakšava bočno i okomito parkiranje (kao na primjer na višekatnim parkiralištima). Senzori ovog inovativnog sistema mogu da odrede ima li dovoljno prostora za parkiranje te kontrolisati volan za vrijeme parkiranja. Ovaj sistem sadrži dvije nove funkcije: Mogućnost vertikalnog parkiranja i pomoć pri izlasku s parkirnog mjesta, čak i u najtjesnijim situacijama.

  Emergency Assistance

  U malo vjerojatnom slučaju nesreće i aktiviranja zračnih jastuka, ova tehnologija (dio tehnologije SYNC) možete koristiti mobitel da biste nazvali hitne službe i obavijestili ih o svojoj lokaciji. Tehnologija Emergency Assistance osvojila je nagradu „Best Mobile Innovation for Automotive Transport or Utilities“ na Globalnim nagradama za mobitele za 2012. godinu.

  Navigacijski sistem

  U potpunosti integrisani sistem satelitske navigacije opremljen sa 12,5-centimetarski(5-inčni) ekranom u boji i zvučnim sistemom DAB. Sistem se odaziva na trenutnu brzinu vožnje i najnoviju situaciju u saobraćaju, te vam tako može ponuditi najtačnije vrijme dolaska i najdetaljnjije informacije o stanju u saobraćaju.

  Lakša vožnja unazad sa ugrađenom kamerom

  Saobraćajni stupovi, djeca koja se igraju, niski zidovi ... Dodatna zadnja kamera prikazuje ono što je iza vas na ekranu koji je ugrađen u centralnoj konzoli i automatski se aktivira kada odaberete hod unazad. Sistem također prikazuje virtualne pravce koji će vam pomoći da parkirate čak i na malom prostoru.

  Sigurniji tempomat

  Poput normalnog tempomata, prilagodljivi tempomat (ACC)* omogućuje vam odabir i održavanje brzine vožnje. Ono što ACC čini sigurnijim jest usporavanje i zadržavanje na unaprijed postavljenoj udaljenosti čim otkrije vozilo ispred sebe. Čim se cesta pred vama raščisti, automobil se vraća na odabranu brzinu. ACC sadrži i značajku Forward Alert*, sustav nadzora koji vas obavještava ako se slučajno previše približite vozilu pred sobom. Forward Alert je nedavno osvojio Euro NCAP-ovu Advanced nagradu, prestižnu nagradu za tehnologiju sigurnosti u automobilu.
  *Dostupno samo za odabrane klase vozila.


  Servovolan koji se odaziva u svakoj prilici

  Električni servo volan (električno servo upravljanje, EPAS) automatski se prilagođava kako bi vam pružio jednostavnije, lakše upravljanje prilikom parkiranja u uskim prostorima i čvršće upravljanje za više kontrole na autoputevima. Kod manjih brzinaolakšava okretanje volana i manevrisanje je lakše.Kod većih brzina koje zahtijevaju veću kontrolu sistem brine za sigurnije upravljanje. Za razliku od konvencionalnih upravljača koji rade neprekidno i troše energiju i gorivo, naš EPAS sistem radi samo kada je to potrebno, dodatno smanjujući potrošnju goriva.

  Novi Ford SYNC, Napredna hands-free tehnologija

  Ford SYNC vam omogućuje da kontrolišete muziku i upućujete ili primate pozive na mobitel pomoću jednostavne, direktne glasovne komande dok su vam ruke na volanu i oči uprte na cestu. Takođe, naglas čita tekstualne poruke poslane na vaš mobilni uređaj.Ovaj napredni SYNC sistem omogućuje vam da reprodukujete pjesme iz USB-a ili MP3, ili čak i sa mobilnog telefona opremljenog Bluetooth tehnologijom. U mogućnosti je da prepozna pjesmu ili izvođača. Njegov najimpresivniji trik je da se sastavi listu pjesama, koja uključuje pjesme poput one koju momentalno slušate.Nakon svakog ažuriranja SYNC sistema, funkcije možete da preuzmete i zadržite ih. Na primjer, uskoro će biti dostupna funkcija Pomoć u slučaju nužde: funkcija koja, koristeći vaš mobilni telefon automatski bira uslugu za pomoć u nesrećama , ako se utvrdi da ste bili učesnici u nesreći. Sistem direktne pomoći je na dodjeli World Mobile Awards dobio nagradu za "najbolju mobilnu inovaciju u oblasti automobilizma, transporta i javnih komunalnih službi." Osim toga, u pripremi je AppLink, koji vam omogućuje pristup i upravljanje aplikacijama na telefonima sa Android sistemom i Blackberry iPhone telefonima.

 • Udobnost

  Panorama stakleni krov za veći osjećaj relaksacije i prostranosti

  Pritiskom na dugme elektronski kontrolisana krovna zavjesa povlači se unazad i daje prostora za prirodno svjetlo da prodre kroz panoramski krov. Reflektirajuće staklo istodobno zadržava svježinu i štiti od štetnih UV zraka.

  Postavite idealnu temperaturu za vas i vaše putnike HVAC

  S elektronskom automatskom kontrolom temperature (EATC), možete da odaberete temperaturu za vozača i suvozača kakvu oni žele a sistem će da je održava naprednim klima uređajem.

 • Praktičnost

  Vrata prtljažnika(gepeka) koja se automatski otvaraju i zatvaraju

  Sistem otvaranja prtljažnika(gepeka) bez ruku je vrlo dobrodošao, posebno kada imate pune ruke stvari. Ako nosite privjesak za hands-free ključ (u džepu ili torbici), jednostavnim dodirom stopala ispod branika vrata će se automatski zatvoriti ili otvoriti.

  Key Free sistem olakšava život

  Ford KeyFree sistem omogućava zaključavanje i otključavanje vašeg automobila, da ne izvadite ključ iz džepa ili torbe: idealno ako imate pune ruke posla.

  Brisači koji se automatski prilagođavaju kiši

  Brisači sa senzorima za kišu aktiviraju se čim se pojavi vlaga na vjetrobranu, kao što i podešavaju brzinu u odnosu na snagu kiše. Možete čak da izaberete jedan od šest nivoa osjetljivosti koji izračunavaju količinu akumulisane vlage nakon čega se brisači pokreću. Brisači sa senzorima za kišu su dostupni kao dodatna oprema.

  Vanjski retrovizori da budu zaštićeni od oštećenja

  Da biste izbjegli slučajno oštećenje, opcionalni električni retrovizori automatski će se uvući prilikom zaključavanja automobila (naravno, kada koristite prekidač za automatsko preklapanje). Tako uvučeni štite i stilizovane pokazivače pravca.

  Grijani vjetrobran „Quickclear"

  Pritiskom na dugme, nevidljivi grijači će brzo da rastope led na vjetrobranskom staklu, tako da nećete morati da ga sami uklonite.

  Ford Easy-Fuel, za sigurno tankanje goriva

  Uz ovu korisnu tehnologiju zamalo je nemoguće da se napuni rezervoar pogrešnim gorivom. Sistem jednostavno neće da prihvati vrstu goriva koja ne odgovara motoru. A, s obzirom da je Ford Easy Fuel sistem bez poklopca na rezervoaru, ruke nikada neće biti prljave.


  Sony DAB audiosustav i USB priključak

  Osim savršenog zvuka, ovaj dodatni vrhunski digitalni sustav prikazuje informacije o pjesmi koja se reproducira. Neke verzije čak pokazuju i posljednje novosti. Sustav ima i USB vezu pa možete povezivati uređaje bez funkcionalnosti Bluetooth. To znači da možete reproducirati MP3 glazbene datoteke s memorijske kartice, iPoda ili drugog MP3 uređaja, a putem Kugina audiosustava.


  Prtljagu ćete lako organizovati

  Sa pokretnom policom za prtljagu najbolje ćete iskoristiti prtljažni prostor.


  Udobno, prostorno i prilagodljivo

  Sjedišta su jednako udobna kao i opuštajuća, te praktična i izdržljiva. Zbog svojeg dizajna sjedišta su i izuzetno prilagodljiva. Zadnja su sjedišta, npr. Dijele 60/40 i moguće ih je oboriti i pomaknuti naprijed u prostor za noge čime se stvara više prostora za kofere.


  Prednji farovi(svjetla) koja se automatski uključuju kad je potrebno

  Ova funkcija ima senzore koji otkrivaju smanjenje svjetla u sumrak ili iznenadne promjene u uslovima osvjetljenja. Na primjer, kada uđete u tunel. To izaziva automatsko uključivanje prednjih farova (svjetala), koji čine vožnju lakšom i sigurnijom. Automatska svjetla su dodatna mogućnost uz brisače sa senzorima za kišu i retrovizore sa automatskim zatamnjenjem.

Bookmark & Share