Značajke


 • Tehnologija vožnje i iskustvo

  Vozilo koje vas kontroliše.

  Zahvaljujući pametnoj tehnologiji i inteligentnom dizajnu, u Focusu će te se u svakom trenutku osjećati ugodno, komforno i bezbjedno.
  Inovativne tehnologije osiguravaju povezanost sa putem u vožnji, kao i povezanost sa muzikom, porukama i telefonom.


  fordNajnovija hand-free tehnologija
  Sistem Ford SYNC 2 s unaprijeđenim glasovnim upravljanjem i 8-inčnim ekranom osjetljivim na dodir u boji pruža novu dimenziju multimedijalnim sposobnostima u vozilu. Ovaj ekran visoke rezolucije vam omogućuje intuitivno korišćenje nekih temeljnih funkcija kao što je upravljanje vašim telefonom, muzikom ili klima uređajem te vam omogućuje lakše upravljanje navigacijom pomoću glasa ili dodira.

  fordJoš lakše parkiranje
  Active Park Assist tehnologija, sistem polu-automatskog parkiranja, omogućuje vam da parkirate slobodnih ruku i olakšava bočno i vertikalno parkiranje (kao naprimjer na višekatnim parkiralištima). Senzori ovog inovativnog sistema mogu da odrede ima li dovoljno prostora za parkiranje te da kontrolišu volan za vrijeme parkiranja. Ovaj sistem sadrži dvije nove funkcije: Mogućnost vertikalnog parkiranja i pomoć pri izlasku sa parkirnog mjesta čak i u najtjesnijim situacijama.

  fordJednostavna i brza promjena brzine, dodirom prsta

  Ukoliko odaberete automatski mjenjač, možete da isprobate razne automatske funkcije na mjenjaču (Automatic Paddle Shift Controls). Funkcije su smještene s jedne i druge strane volana i omogućuju vam promjenu brzina brzo i jednostavno, dodirom prsta, čak i u okukama.

  fordFord PowerShift. Efikasno i ekonomično
  Kombinujući komfornost automatskog mjenjača i kontrolu ručnog, ovaj automatski mjenjač sa šest brzina predviđa i izabire unaprijed brzinu na koju biste se trebali prebaciti, tako da se prilikom promjene brzine ne gubi snaga. Promjena brzine putem „PowerShift"-a, obezbjeđuje vam s jedne strane ugodnu vožnju, dok s druge strane smanjuje potrošnju goriva i emisiju CO2 ispušnih plinova u odnosu na klasični automatik.



  fordAutonomno kočenje
  Aktivni sistem kočenja je nova, inovativna, bezbjedonosna funkcija koja se aktivira kada vozite na brzini većoj od 50 km/h (kao naprimjer na autoputu). Ova tehnologija koristi radar koji skenira put ispred vas te vas, u slučaju opasnosti, upozorava na mogućnost sudara zvučnim i vizuelnim signalom. Ukoliko ne odgovorite na signal, sistem sam počinje da koči kako bi vas usporio. Kada je brzina vožnje niža od 50km/h jedna druga tehnologija vam pomaže: Active City Stop. Ove dvije tehnologije zajedno omogućuju bezbjedno kočenje, kojom god brzinom da vozite.


  fordUočava vozila koja možda niste mogli da vidite
  Cross Traffic Alert je potpuno nova tehnologija i čini dio Informacionog sistema mrtvog kuta (Blind Spot Information System - BLIS). Tokom izlaska sa parkinga unazad i kada je smanjena vidljivost u saobraćaju, Cross Traffic Alert može detektovati nadolazeća vozila i upozoriti vas zvučnim signalom. Sistem će takođe da uključi svjetlo u bočnom ogledalu (lijevom ili desnom, zavisno od pravca kretanja nadolazećeg vozila).



  fordTehnologija koja vidi ono što vi ne možete da vidite
  Informacioni sistem mrtvog kuta (Blind Spot Information System) pomaže u bezbjednijoj promjeni vozne trake. Senzori radara skeniraju mrtvi kut sa obje strane vozila. Ukoliko sistem uoči vozilo koje ne možete da vidite, narandžasto svjetlo će da se aktivira na odgovarajućem bočnom ogledalu te vam tako omogućiti sigurnu promjenu vozne trake.



  fordPovećava vašu vidljivost, bez zasljepljivanja ostalih vozača
  Korisna pomoć pri noćnoj vožnji, sistem automatskih dugih svjetala (Auto High Beam), privremeno spušta vaše duge farove ako uoči nadolazeće vozilo kako ne bi ostali zaslijepljeni ostali vozači. Nakon prolaska vozila, sistem automatski pali duge farove, omogućavajući vam najveću vidljivost. Sistem automatskih dugih farova je dostupan kao opcija u okviru sistema za upozoravanje na voznu traku. (Lane Keeping Alert).


  fordUmorni? Sustav za pomoć vozaču (Driver Alert) to može osjetiti
  Sistem za pomoć vozaču stalno prati vaše ponašanje u vožnji. Sistem je napravljen tako da primijeti bilo kakve promjene u vožnji koja bi mogla biti rezultat umora. Ako sistem otkrije da ste postali manje oprezni u vožnji, na displeju će se prikazati ikona koja će vam predložiti da se odmorite. Ako nivo opreza nastavi da opada, poruka na ekranu će nastaviti da se ponavlja, a uključit će se i zvučni signal.


  ford

  Napredni sistem koji vam pomaže da ostanete u pravoj traci
  Sistem za održavanje trake (Lane Keeping Alert) koristi kameru na prednjoj strani vozila, koja je podešena tako da uoči vozite li se u vašoj voznoj traci. Ako volan počne da podrhtava (volan) te se pojavi vizualni signal na zaslonu, sistem vas upozorava da izlazite iz vaše vozne trake.



  ford

  Uviđa saobraćajne znakove koje možda niste mogli da vidite
  Sistem koji prepoznaje saobraćajne znakove čita trajno ili privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju sa ili iznad ceste. Na kontrolnoj ploči pojavljuje se ikona koja vas upozorava u slučaju da ne poštujete ograničenje brzine ili zabranu preticanja.




  ford

  Automatski adaptivni tempomat (ACC – Adaptive Cruise Control)
  Koristeći adaptivni tempomat, odaberite brzinu kojom želite da vozite i sistem će održavati zadanu brzinu. Ako ugrađeni radarski senzor uoči vozilo ispred vas, sistem će da uspori vozilo radi održavanja udaljenosti između vozila. Čim je put ispred vas čist, sistem će da vrati vozilo na zadanu brzinu.




  ford

  Pomoć za održavanje sigurne udaljenosti
  Instrument tabla sadrži funkciju koja pokazuje udaljenost (Indikator udaljenosti - Distance Indication) Na ekranu stalno prikazuje udaljenost do vozila ispred vas. Zavisno o udaljenosti koju izaberete, sistem upozorava na udaljenost od drugih putem ikone semafora u boji na ekranu. Sistem upozorene udaljenosti (Distance Alert) paljenjem crvenog svjetla vas upozorava da ste preblizu vozila ispred vas.



  fordPametni farovi
  Farovi sa Bi-Xenon funkcijom adaptivnog osvjetljenja inteligentno se prilagođavaju svim situacijama u saobraćaju. U zavisnosti o vrsti ceste, sistem automatski bira između četiri vrste osvetljenja, izborom snopa svjetlosti koji najbolje odgovara trenutnoj situaciji u saobraćaju. Sistem može da uključi i farove za vožnju u krivinama koja se okreću zavisno o vašem okretanju volana.

 • Performanse i efikasnost

  Uživajte u snazi i efikasnosti

  Tehnologija motora igra ključnu ulogu novog Focusa. To pomaže da se smanje troškovi goriva i emisije CO2, obezbjeđujući odličan nivo snage motora i performansi. Naša ponuda motora sada uključuje benzinski motor 1.5-litreni EcoBoost i dizel 1.5-litarski TDCi. Svi motori su opremljeni sa Start / Stop sistemom, koji poboljšava rezultate u pogledu potrošnje goriva. Svi novi motori su dizajnirani da ispune stroge standarde emisije CO2 Euro 6. Nova verzija moćnog 1.0-litrenogi EcoBoost motora je već smanjila emisije na manje od 100g / C02.



  ford1,0-litreni EcoBoost
  Jedna od verzija iznenađujuće snažnog 1,0-litrenog EcoBoost motora garantuje emisiju CO2 manju od 100g / km: ovo je prvi ne hibridni, benzinski motor koji je dosegao takve performanse.




  ford

  Snaga i efikasnost bez kompromisa
  1.5-litreni EcoBoost je novi dodatak u uspješnom spektru EcoBoostovih modela.Veličina motora je smanjena od 1,6 litara na 1,5 litara, što je rezultiralo u manju emisiju CO2 i manju potrošnju goriva ... nema kompromisa između moći i efikasnosti. Dostupne verzije: 150 KS ili 180 KS s ručnim ili automatskim mjenjačem sa šest brzina.



  fordPotpuno nov motor
  1,5-litreni TDI je potpuno nov motor. Napravljen je na osnovu 1,6-litrenog TDCi,i nudi istu snagu na ulaznom nivou od 95 KS, dok povećana snaga može doći do 120 KS (od 115 KS), uz smanjenje potrošnje goriva i smanjenje emisije CO2. Motor je trenutno dostupan sa ručnim mjenjačem sa 6 brzina a od proljeća 2015. Godine na raspolaganju je i 120 ks motor sa automatskim mjenjačem.
  2,0 litreni dizel motor je nov i dostupna verzija ima snagu motora od 150 KS sa ručnim ili šest brzinskim PowerShift automatskim mjenjačem. Ovaj novi dizelski motor znatno smanjuje emisije CO2 u odnosu na 2,0-litreni TDCI sa 140 KS snage motorem kojeg zamjenjuje.



  fordMaksimalna kontrola pri skretanju
  Vektorska kontrola okretnog momenta (Torque Vectoring Control) balansira moment sile između prednjih točkova kako bi se najbolje prilagodio uslovima na putu. Vektorska kontrola okretnog momenta djeluje 100 puta u sekundi, što znači da je sistem 33 puta brži od treptaja oka. Ovo poboljšava trakciju kotača na putu i rukovanje automobilom postaje još preciznije, a što može da se primjeti sa povećanjem brzine u krivinama.



  fordManja potrošnja goriva prilikom promjene brzina
  Osvjetljena strelica na instrument tabli će da vas upozori kada bi bilo najbolje da promjenite brzinu radi optimalne potrošnje goriva. Na ovaj jednostavan način učinite svoj put ekonomičnijim.




  ford

  Pametni info sistem za efikasnu vožnju
  Inovativni Ford Eco Mode sistem je kontinuirana procjena posljedica vašeg ponašanja u vožnji na potrošnju goriva. Sistem analizira brzinu , promjenu brzine, kočenje i stepen anticipiranja, kao i broj kratkih i dugih putovanja koje napravite. Pametni softver onda savjetuje o tome kako poboljšati potrošnju goriva.



  fordUšteda goriva pomoću Stop / Start sistema
  Kada se vaš Focus zaustavi na semaforu ili naprosto čekate u autu, automatski sistem Stop / Start isključuje motor (ali i dalje opskrbljuje električnom energijom osnovne sisteme kao što su ventilacija, radio i Ford SYNC). Čim ste spremni da krenete, samo pritisnite dugme i odaberite prvu brzinu, koja kao i obično ponovo pokreće sistem. Auto Stop / Start je posebno efikasan na gradskim ulicama.



  ford

  Efikasniji način punjenja baterije
  Za razliku od tradicionalnih sistema, pametno regenerativno punjenje (Smart Regenerative Charging) puni bateriju samo kada je to potrebno, i, kad god je to moguće, izbjegava punjenje baterije kada se pritisne papučica gasa. Ovaj sistem pomaže da se štedi gorivo i dodatno smanji emisija CO2.




 • Komfor i praktičnost

  Dizajniran za vaše potrebe
  U ovom vozilu, sve je dobro osmišljeno, svaki kvadratni milimetar je genijalno dizajniran, podižući komfor i praktičnost u kompaktnom vozilu.


  ford

  Volan kod kojeg su svi elementi pri ruci
  Novi trokraki volan je ergonomski dizajniran posebno za novi Ford Focus. Svako dugme i sve kontrole su nadohvat ruke, a položaj volana optimizira korišćenje i vidljivost instrument table u vašem vozilu. Za još veći komfor, zašto se ne odlučite za novi grijani volan?




  ford

  Zgodno mjesto za čuvanje pametnih uređaja
  Centralna konzola ima prostora za pametne telefone i druge mobilne uređaje. Focus je opremljen USB portom, tako da možete priključiti i puniti uređaje uz gumeni tepih i tako ih sigurno deponujete u unutrašnjosti vozila.




  ford

  Key Free sistem olakšava život
  Ford KeyFree sistem omogućava zaključavanje i otključavanje vašeg automobila, da ne izvadite ključ iz džepa ili torbe: idealno ako imate pune ruke posla.




  ford

  Upali auto pritiskom na dugme
  Nema potrebe za ključevima. Samo pritisnite dugme Start Ford Power držeći pedalu kvačila (ili kočnicu ako vozilo ima automatski mjenjač) za pokretanje motora.




  ford

  Bezbrižni sa ključevima MyKey®
  Ova nova tehnologija omogućuje vam da postavite maksimalnu brzinu, podsjetnik za bezbjednosni pojas i kontrolu jačine zvuka audio sistema. Jednostavno umetnite ključ u kontakt bravu automobila i slijedite jednostavne upute za ogrančenje koje želite da postavite u sistemu. Ključ "administratora" može da se zadrži za sebe, ili napravi više verzija ako to želite. Ford MyKey® je jednostavan za korišćenje i dizajniran je da imate svoj mir ako posuđujete vaš automobil prijatelju ili članu porodice.



  ford

  Brisači koji se automatski prilagođavaju kiši
  Brisači sa senzorima za kišu aktiviraju se čim se pojavi vlaga na vjetrobranskom staklu, kao što i podešavaju brzinu u odnosu na snagu kiše. Možete čak da izaberete jedan od šest nivoa osjetljivosti koji izračunavaju količinu akumulirane vlage nakon čega se brisače pokreću.




  ford

  Retrovizori koji sami sebe štite
  Da biste izbjegli nehotično oštećenje ogledala, ona se automatski preklapaju prema unutra kada ste parkirali. Kada su preklopljeni, štitei između ostalog i integrisane pokazivače pravca.



  ford

  Ford Easy-Fuel, za sigurno tankanje goriva
  Uz ovu korisnu tehnologiju zamalo je nemoguće da se napuni rezervoar pogrešnim gorivom. Sistem jednostavno neće da prihvati vrstu goriva koja ne odgovara motoru. A, s obzirom da je Ford Easy Fuel sistem bez poklopca na rezervoaru, ruke nikada neće biti prljave.




  ford

  Brzo očistite vjetrobransko staklo zahvaljujući QuickClean tehnologiji
  Ova pametna funkcija je dizajnirana da vam pomogne u što kraćem roku započeti dan na maglovito, hladno jutro. Samo pritisnite dugme i sistem će otopiti ili odlediti vjetrobran u sekundi, čak i ako je temperatura ispod nule.

 • Bezbjednost i osiguranje

  Jedini automobil koji je osvojio četiri nagrade na Euro NCAP bezbjednosnim testiranjima.

  Ford Focus je prvi automobil koji je osvojio četiri nagrade za napredne mjere bezbjednosti u vozilu na Euro NCAP takmičenju koje sprovodi nezavisno tijelo za procjenu bezbjednosti. Takmičenje je fokusirano na nove tehnologije bezbjednosti i osiguranja. Pobjedničke karakteristike uključuju: Driver Alert Forward Alert (uključeno u Adaptive Cruise Control), Active City Stop i Lane Keeping Aid (pomažu u održavanju vozne trake). Focus je također prepoznat kao najbolji u kategoriji "malih porodičnih automobila", nakon što je dobio 5 zvjezdica na crash-testu i vrlo dobre rezultate iz četiri ključne oblasti: bezbjednosti odraslih putnika, djece u vozilu, pomoć za pješake i pomoći za bezbjednost vozila. Otkrijte širok spektar tehnologija koje čine ovo vozilo izuzetno bezbjednim i pomaže da vam vožnja bude bezbjedna.



  ford

  Napredne nagrade Euro NCAP-a za održavanje vaše bezbjednosti
  Svaka od ovih funkcija: Active City Stop, Lane Keeping Aid (pomažu u održavanju vozne trake), Driver Alert i Forward osvojila je Naprednu nagradu Euro NCAP-a; Prvu nagradu za organizaciju bezbjednosti koju daje vodeća evropska organizacija za bezbjednost i zaštitu. Nagrade osvajaju samo one tehnologije koje imaju najnaprednije bezbjednosne sisteme u slučaju sudara: sisteme za izbjegavanje sudara , i sisteme koji se aktiviraju tokom i nakon sudara i dostupni su u vozilu. Nagrade su i indikator posvećenosti Forda za održavanje vaše bezbjednosti putem našeg asortimana. Ukupno, smo dobili sedam Euro NCAP naprednih nagrada za inovacije dizajnirane da vas zaštite.


  ford

  Inteligentni sistem zaštite (IPS) se aktivira u djeliću sekunde
  Ford Focus opremljen naprednim Inteligentnim sistemom zaštite (IPS), kompletom međusobno koordiniranih uređaja koji nude visok nivo vaše bezbjednosti. U početku, kruta ćelija koja služi da zaštiti putnike posjeduje mjesta deformacije koja absorbuju energiju i smanjuju efekt udara. Zatim, vazdušni jastuci smanjuju rizik od ozljeda. Konačno, napredne tehnologije na sjedištima i bezbjednosni pojasevi drže vozača i saputnike u potpunosti zaštićene na svojim mjestima.



  ford

  Dinamička kontrola stabilnosti (ESC)
  Ovaj pametni sistem ima senzore koji prate vozilo u pokretu. Ako sistem osjeti odstupanje od odabrane linije pogona, kao kada počnete da klizite, vaša pozicija na putu će automatski da se resetuje i sistem će da vam pomogne da održite kontrolu nad vozilom. ESC novog Ford Focusa ima nove poboljšane prelaznu karakteristiku stabilnosti koja pruža poboljšanu stabilnost pri manevrisanju za izbjegavanje sudara i daje više kontrole vozaču. ESC takođe uključuje kontrolu proklizavanja, kako bi se eliminisala prekomjerna vrtnja točkova u prazno i kako bi se omogućilo najbolje prianjanje, performanse i stabilnost kada je to najpotrebnije. Sistem je uvijek aktivan, ali postoji mogućnost isključivanja kontrole proklizivanja, što omogućava veću vrtnja točkova u vrlo specifičnim i zahtjevnim situacijama, na primjer kada pokušavate da izađete iz dubokog snijega, blata ili pijeska. Treba napomenuti da je Focus opremljen sa čvršćim prednjim kočionim čeljustima i materijalom za veći koeficijent trenja koji poboljšava performanse kočenja u teškim uslovima.



  fordSistem pomoći prije sudara
  Sistem pomoći prije sudara (Pre-Collision Assist) radi kroz detekcije opsega brzine pokretnih objekata. Ako se otkrije da će sudar vjerovatno nastupiti i da nema nikakve reakcije vozača, sistem šalje vizuelnu i zvučnu poruku (Forward Alert) i primjenjuje srednju snagu kočenja.Kako bi izbjegao sudar pri malim brzinama, Focus koči umjesto vas. Inovativni Active City Stop sistem pomaže vozačima da izbjegnu sudar u usporenom saobraćaju ili pri brzinama nižim od 30 km / h. Sistem neprekidno mjeri razliku udaljenosti od vozila koja su u neposrednoj blizini. Ako sistem otkrije da je vozilo ispred vas iznenada smanjilo brzinu, Focus će automatski da zakoči.


  ford

  Napredni sistemi za bolju kontrolu kočenja
  Sistem protiv blokiranja točkova (ABS) i sistem elektronske distribucije sile kočenja (EBD) se kombinuju međusobno kako bi obezbjedili kontrolu kočenja u što kraćem roku. Čitav kočioni sistem je poboljšan da bi vrijeme reagovanja bilo brže.




  ford

  Ultra farovi male snage, bi-xenon prednji farovi
  Bi-Xenon prednji farovi sa adaptivnim osvjetljenjem automatski podešavaju snop svjetlosti zavisno od uslova vožnje. Sistem obezbjeđuje najefikasniji osvjetljenje u svim uslovima, bez obzira da li ste na autoputu ili u gradu. Ova tehnologija obuhvata mogućnost da se automatski prebacuje na oborena svjetla ako sistem detektuje nadolazeće vozilo.



  ford

  Automatski dugi farovi. Povećavaju vidljivost, bez zaslijepiljivanja drugih vozača
  Korisna pomoć za noćne vožnje, sistem automatskih dugih farova (Auto High Beam), privremeno snižava vaše duge farove kada uoči nadolazeće vozilo da ne zaslijepite druge vozače. Nakon prolaska vozila, sistem automatski prebacuje na duge farove, što vam omogućava maksimalnu vidljivost.




  ford

  Elektromatski unutrašnji retrovizor
  Noću, ćete da vozite bezbjednije jer nećete konstantno biti zaslijepljeni farovima vozila iza vas. Unutrašnji retrovizor automatski detektuje zasljepljivanje i polako se zatamni.




  ford

  Podsjetnik bezbjednosnog pojasa za dodatnu sigurnost
  Ova tehnologija pomaže da se obezbjedi sigurnost putnika na zadnjem sjedištu tokom vožnje. Sistem šalje zvučno i i vizuelno upozorenje ako i jedan od putnika na zauzetom sjedištu nije vezan.



  ford

  Upozorenje pada tlaka u gumama (TPMS)
  Ako jedna ili više guma na Vašem vozilu počinje da gubi tlak tokom vožnje, sistem za kontrolu pritiska u gumama (TPMS) će odmah da vas obavijesti i aktivira ikonu na instrument tabli. Pruža Vam se mogućnost da zaustavite vozilo i popravite problem.




  ford

  Dva napredna sistema vam pomažu da ostanete u svojoj traci
  Sistem pomoći za održavanje vozne trake (Lane Keeping Aid) će da se aktivira ako počnete da mjenjate traku, a da niste uključili žmigavce . Dodatne sistem upozorenja na voznu traku (Lane Keeping Alert) će da vam pošalje poruku upozorenja: volan će početi da se trese, a na instrument tabli će se pojaviti jasan signal.



  ford

  Sistem za pomoć vozaču (Driver Alert) vas upozorava da postajete umorni
  Sistem za pomoć vozaču stalno prati vaše ponašanje u vožnji. Sistem je napravljen tako da primijeti bilo kakve promjene u vožnji koje bi mogle da budu rezultat umora. Ako sistem otkrije da ste postali manje oprezni u vožnji, na displeju će se prikazati ikona koja će da vam predloži da se odmorite. Ako nivo pažnje i dalje pada, poruka na ekranu će nastaviti da se ponavlja, a uključit će se i zvučni signal. Ova tehnologija je takođe osvojila prestižnu Euro NCAP naprednu nagradu.(EuroNcap Advanced Reward).


  ford

  Sistem kontrole tokom uspona (Hill Start Assist) pomaže u vožnji uzbrdo.
  Sistem održava pritisak u kočionom sistemu duže od 2,5 sekunde, tako da imate više vremena u trenutku pomjeranja stopala sa papučice kočnice na papučicu gasa. Sistem je takođe koristan kada se zaustavljate na klizavim površinama.




  ford

  Tehnologija koja vas upozorava na ono što vaš automobil ne može da vidi
  Blind Spot Information System koristi senzore radara i mogu da otkrije vozila koja ne možete da vidite, jer su u mrtvom uglu. Radari se nalaze na obje strane vozila i aktivno vas obavještavaju o potencijalno opasnoj situaciji narandžastim svjetlom, jasno vidljivim na bočnom retrovizoru. To povećava svijest vozača o potencijalnoj opasnosti u situacijama u saobraćaju sa više traka, kao što su autoputevi.



  ford

  Sigurnija vrsta tempomata
  Kao i regularni tempomati, Adaptive Cruise Control (ACC) * pomaže da izaberete i održavate brzine (25 km / h do 185 km / h **).
  Ono što ovaj tempomat čini bezbjednijim je usporavanje vozila kako bi se osigurala dopuštena udaljenost u odnosu na vozilo ispred vas. Čim na putu ispred vas više nema vozila, sistem će ubrzati vozilo na izabranu brzinu .


  Adaptive Cruise Control (ACC) promovisan je sistemom Forward Alert *
  Sistem za praćenje koji vas upozorava ako ste slučajno preblizu vozila ispred vas. Forward Alert Sistem još je jedan dobitnik Euro NCAP napredne nagrade
  * Dostupno samo za neka vozila.
  ** Kada su te brzine dozvoljene. Napomena: ACC sistem neće spriječiti sudar sa objektima koji nisu u pokretu.

Bookmark & Share