Iskustvo vožnje

Napredne tehnologije koje čekaju Vaše komande

Tehnologija treba uvijek da ima svoju svrhu. U novom C-MAX i Grand C-MAX, njena svrha je da pruži najviši mogući nivo udobnosti, povezanosti i bezbjednosti.


Otkrijte razne nevjerovatne tehnologije, jednostavne za korišćenje koje su takođe kreirane samo za vas.

 • Tehnologija vožnje

  fordLakša vožnja unazad sa ugrađenom kamerom

  Saobraćajni stupovi, djeca koja se igraju, niski zidovi ... Dodatna zadnja kamera prikazuje ono što je iza vas na ekranu koji je ugrađen u centralnoj konzoli i automatski se aktivira kada odaberete hod unazad. Sistem također prikazuje virtualne pravce koji će vam pomoći da parkirate čak i na malom prostoru.

  Vrata prtljažnika(gepeka) koja se automatski otvaraju i zatvaraju

  Sistem otvaranja prtljažnika(gepeka) bez ruku je vrlo dobrodošao, posebno kada imate pune ruke stvari. Ako nosite privjesak za hands-free ključ (u džepu ili torbici), jednostavnim dodirom stopala ispod branika vrata će se automatski zatvoriti ili otvoriti.

  Ford SYNC 2

  Sistem Ford SYNC 2 s unaprijeđenim glasovnim upravljanjem i 8-inčnim ekranom osjetljivim na dodir u boji pruža novu dimenziju multimedijalnim sposobnostima u vozilu. Ovaj ekran visoke rezolucije vam omogućuje intuitivno korišćenje nekih temeljnih funkcija kao što je upravljanje vašim telefonom, muzikom ili klima uređajem te vam omogućuje lakše upravljanje navigacijom glasom ili dodirom.

  Aktivna pomoć pri parkiranju

  Uz senzor vaše vozilo detektuje odgovarajuće bočno ili pravougaono parkirno mjesto i automatski kontroliše volan, a vi samo dodajete gas i skrećete. Kod paralelnog parkiranja prilikom izlaska sa parking mjesta pomaže vam pri uključivanju u saobraćaj . Kada žmigavcima izaberete pravac, lijevo ili desno, sistem brine o okretanju volana, a vi preuzimate upravljanje pedalama gasa i kočnice.
  U hodu unazad pri izlasku sa parkirališta sistem provjerava da li se na lijevoj ili desnoj strani drugo vozilo približava. Ako ga primijeti, upozorava vas vizuelno i sa zvučnim signalom. Radi pomoću radara sa dometom do 40 metara.

  Tempomat , koji automatski prilagođava brzinu i čuva odstojanje

  Tehnologija adaptivnog tempomata vam omogućuje da izaberete brzinu kojom želite voziti. Sam sistem održava željenu brzinu, a takođe ako vozilo ispred vas uspori, sistem će automatski usporiti i zadržati će unaprijed određeno odstojanje . Konačno, kada je put ispred vas prazan, sistem će ubrzati do izabrane brzine.

  Upozorenje na bezbjednu udaljenost i sprječavanje sudara pri malim brzinama

  I nakon uklanjanja aktivnog tempomata možete da odredite željenu udaljenost od vozila ispred vas. Ako ste previše blizu, sistem će vas upozoriti u tri koraka, prvo sa signalima upozorenja u boji (sive, žute do crvene), zatim upali i zvučni signal.
  Ako sistem otkrije vozilo ispred vas iznenada zaustavljeno, vozilo će se automatski zaustaviti i sistem sprečava od sudara i povreda. Sistem radi do brzine od 50 km / h.

  Active City Stop

  Nesreće u saobraćaju, koji je usporen ili ide vrlo sporo, dešavaju se jako često (pogotovo na prometnim putevima i u gradovima). Sistem za spriečavanje kolizije pri malim brzinama je dizajniran da vam pomogne izbjeći saobraćajne nesreće ili da smanjite njihove posljedice. Ako sistem primjeti da se automobil ispred naglo zaustavio dok vozite pri brzinama do 30 km / h, on će se automatski početi okretati. Ovaj sistem je dobio nagradu za inovaciju Euro NCAP Advanced za sigurnost. *

  * Nagrada je dodijeljena za sistem u automobilu Ford Focus 2013. godine.

  Pomoć kod održavanja smjera

  Sistem za održavanje trake (Lane Keeping Alert) koristi kameru na prednjoj strani vozila, koja je podešena tako da uoči vozite li se u vašoj voznoj traci. Ako volan počne da podrhtava (volan) te se pojavi vizualni signal na zaslonu, sistem vas upozorava da izlazite iz vaše vozne trake. Tehnologija je namijenjena za sa više traka(najčešće autoputevi), te se automatski isključuje pri brzinama nižim od 65km/h, a može i ručno da se isključi. Korisnu pomoć svakom vozaču predstavlja i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova kao i automatsko paljenje i gašenje dugih i pozicionih farova.

  Upozorenje na vozila u mrtvom kutu

  Informacioni sistem mrtvog kuta (Blind Spot Information System) pomaže za bezbjedniju promjenu vozne trake. Senzori radara skeniraju mrtvi kut sa obje strane vozila. Ukoliko sistem uoči vozilo koje ne možete da vidite, narančasto svjetlo će da se aktivira na odgovarajućem bočnom ogledalu te vam tako omogućiti sigurnu promjenu vozne trake.
  Novi C-MAX i GRAND C-MAX da pritiskom na dugme uvučete retrovizore i tako spriječite eventualna oštećenja. Grijana stakla će takođe biti od pomoći jer vam u nepovoljnim vremenskim uslovima brzo vraćaju vidljivost.

  Adaptivni farovi koji vam osvjetljavaju put

  Farovi sa Bi-Xenon funkcijom adaptivnog osvjetljenja inteligentno se prilagođavaju svim situacijama u saobraćaju. U zavisnosti od vrste ceste, sistem automatski bira između četiri vrste osvjetljenja, izborom snopa svjetlosti koji najbolje odgovara trenutnoj situaciji u saobraćaju. Sistem može da uključi i farove za vožnju u krivinama koji se okreću zavisno o vašem okretanju volana.

 • Udobnost i praktičnost

  Dizajniran u skladu sa vašim potrebama


  Pametan dizajn znači da svaka funkcija C-MAX i Grand C-MAX ima svrhu i da je, što je najvažnije, korisna za vrijeme vožnje. Takvoj funkcionalnosti dodana je i udobnost i stoga svaka vožnja pričinja užitak bez stresa.

  Komforna, fleksibilna i ravno oboriva sjedišt a


  C-MAX u svoj sofisticiran i udoban interijer može primiti porodicu sa 5 članova a tri zadnja sjedišta u vozilu mogu se preklopiti, tako možete imati više prostora. Grand C-MAX sa 7sjedišta dozvoljava pak da se srednje sjedište u drugom redu brzo preklopi ispod desnog sjedišta. Ovaj genijalni raspored 2 + 2 + 2 znači da možete stvoriti "tranziciju", koja omogućuje jednostavan pristup.

  Fleksibilan raspored sjedenja u Grand C-MAX- u

  Jednostavan pristup sa svih strana.
  Jednostavna dvokrilna zadnja klizna vrata putnicima olakšavaju ulaz i izlaz u vozilo. Osim toga, ovo pametno rješenje onemogućava da na uskim parking prostorima udarite vratima u drugo vozilo zid ili ogradu.

  Volan sa kojim je sve "na dohvat ruke "

  Novi trokraki volan je ergonomski dizajniran posebno za vozača. Svako dugme i kontrole nalaze se ispod prstiju, što poboljšava upotrebu i vidljivost instrument table. Za veću udobnost preporučujemo novi grijani volan!

  Panorama stakleni krov za veći osjećaj relaksacije i prostranosti

  Pritiskom na dugme elektronski kontrolisana krovna zavjesa povlači se unazad i daje prostora za prirodno svjetlo da prodre kroz panoramski krov. Reflektirajuće staklo istodobno zadržava svježinu i štiti od štetnih UV zraka.

  Ambijentalna LED rasvjeta

  Omogućuje da unutrašnjost svog vozila istaknete mekim tonovima vaše putovanje dopunite magičnim osjećanjima.

 • Prednosti

  Grijani vjetrobran „Quickclear" omogućuje Vam da ga brzo očistite

  Quickclear je pametna funkcija dizajnirana tako da vas se brže pokrene u hladnim jutrima. Jednostavno dodirnite dugme i ultra-tanke niti zagrijati će staklo kako bi se ono odledilo i odmaglilo i sistem će odmrznuti vjetrobransko staklo u nekoliko sekundi, čak i ako je napolju ispod nule.


  Brisači koji se automatski prilagođavaju kiši

  Brisači sa senzorima za kišu aktiviraju se čim se pojavi vlaga na vjetrobranu, kao što i podešavaju brzinu u odnosu na snagu kiše. Možete čak da izaberete jedan od šest nivoa osjetljivosti koji izračunavaju količinu akumulisane vlage nakon čega se brisači pokreću. Brisači sa senzorima za kišu su dostupni kao dodatna oprema.


  Postavite idealnu temperaturu za vas i vaše putnike

  Sa elektronskom automatskom kontrolom temperature (EATC), možete da odaberete temperaturu za vozača i suvozača kakvu oni žele a sistem će da je održava naprednim klima uređajem.


  Samozatamnjujući unutrašnji-retrovizor

  Noćna vožnja je lakša, ako nemate zasljepljujući snop farova vozila iza vas. Inovativni samozatamnjujući- retrovizor otkriva odsjaj svjetla iza vas i automatski zatamnjuje.  Farovi koji pomažu da vidite, a bez zasljepljivanja drugih

  Automatsko paljenje snopa dugih farova je korisno za noćnu vožnju, u slučaju da iz suprotnog pravca dolazi drugo vozilo ili drugo vozilo ispred vas zasjeni ih i tako sprječava da ne zasljepljuje druge vozače. Sistem za automatsko prebacivanje između dugih i zatamnjenih farova automatski prebacuje natrag na duga svjetla i na taj način omogućuje optimalnu vidljivost.


  Retrovizori koji sami sebe štite od oštećenja

  Kada je automobil zaključan (ili naravno, kada koristite prekidač za postavljanje ogledala) da biste izbjegli nehotično oštećenje ogledala, ona se automatski preklapaju prema unutra kada ste parkirali. Kada su preklopljeni, štite između ostalog i integrisane pokazivače pravca. S obzirom da su grijani time se osigurava i brzo odmagljivanje.


  Bezbrižno posuđivanje vozila sa ključevima MyKey®

  Ova nova tehnologija omogućuje vam da postavite maksimalnu brzinu, podsjetnik za bezbjednosni pojas i kontrolu jačine zvuka audio sistema. Jednostavno umetnite ključ u kontakt bravu automobila i slijedite jednostavne upute za ogrančenje koje želite da postavite u sistemu. Ključ "administratora" može da se zadrži za sebe, ili napravi više verzija, ako to želite. Ford MyKey® je jednostavan za korištenje i dizajniran je da imate svoj mir, ako posuđujete automobil prijatelju ili članu porodice.


  Sistem bez ključa (Key Free) olakšava pristup automobilu

  Ford KeyFree sistem omogućava zaključavanje i otključavanje vašeg automobila, da ne izvadite ključ iz džepa ili torbe: idealno ako imate pune ruke posla.  Upali auto pritiskom na dugme

  Nema potrebe za ključevima. Samo pritisnite dugme Start Ford Power držeći pedalu kvačila (ili kočnicu ako se radi o automatskom mjenjaču) za pokretanje motora.  Brzo mjenjanje brzina vrhovima prstiju

  Sa 6-stpenim automatskim mjenjačem i mjenjačem PowerShift u izboru su i pokretne drške na volanu. Tehnologija omogućuje brzu i jednostavnu promjenu brzina vrhovima prstiju, što može biti vrlo korisno pri vožnji u krivinama.  Ford Easy-Fuel, za sigurno tankanje goriva

  Uz ovu korisnu tehnologiju zamalo je nemoguće da se napuni rezervoar pogrešnim gorivom. Sistem jednostavno neće da prihvati vrstu goriva koja ne odgovara motoru. A, s obzirom da je Ford Easy Fuel sistem bez poklopca na rezervoaru, ruke nikada neće biti prljave.

Bookmark & Share