Kada gradska vožnja postane užitak

Sa B-Maxom urbana vožnja je jednostavnija i udobnija, zahvaljujući iznenađujućoj funkcionalnosti i naprednoj tehnologiji, koje će možda da vas iznenade jer se nalaze u automobilu ove veličine. Dodajte tome njegov jedinstveni sistem vrata, i on će moći da ispuni različite zahtjeve modernog vozača.

 • Tehnologija

  B-MAX je opremljen najboljom tehnologijom u klasi, koja vam je pri pomoći u skoro svakom aspektu vožnje.

  fordDa biste izbjegli sudare pri malim brzinama, B-MAX koči za vas

  novativni sistem za sprečavanje sudara pri malim brzinama pomaže da ublažite posljedice ili potpuno izbjegnete sudar. Pri brzinama ispod 32 km/h sistem otkriva da li se automobil ispred naglo zaustavio i automatski koči za vas.

  fordDodatna kontrola pri kretanju uzbrdo

  Hill Start Assist privremeno zaustavlja vaše kretanje unazad kada se krećete uzbrdo . Sistem radi zadržavajući pritisak na kočioni sistem tokom dodatnih 2,5 sekunde, dajući vam više vremena i kontrole za pomicanje stopala sa kočnice na papučicu gasa. To je korisno kada se zaustavljate na klizavim površinama. Sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo dostupan je za većinu motora..

  fordLakša vožnja unazad sa ugrađenom kamerom

  Saobraćajni stupovi, djeca koja se igraju, niski zidovi ... Dodatna zadnja kamera prikazuje ono što je iza vas na ekranu koji je ugrađen u centralnoj konzoli i automatski se aktivira kada odaberete hod unazad. Sistem također prikazuje virtualne pravce koji će vam pomoći da parkirate čak i na malom prostoru.

  fordSenzori koji eliminišu stres kod parkiranja

  Dizajnirani da vam pomognu da bezbjednije parkirate, dodatni senzori udaljenosti kod parkiranja će vam pomoći u procjeni udaljenosti između vašeg vozila i prepreka ispred i iza vas. Kada senzori otkriju predmet, pokrene se zvučno upozorenje koje se pojačava kada mu priđete.

  fordMaksimalna pogonska snaga sa još više kontrole

  Vektorska kontrola okretnog momenta (Torque Vectoring Control) balansira moment sile između prednjih točkova da bi se najbolje prilagodio uslovima na putu . Vektorska kontrola okretnog momenta djeluje 100 puta u sekundi, što znači da je sistem 33 puta brži od trena oka. Ovo poboljšava trakciju kotača na putu i rukovanje automobila postaje još preciznije, a što može da se primjeti sa povećanjem brzine u krivinama i savladavanju neravnina na putevima. Radi se o najnaprednijoj tehnologiji koja može da se nađe u serijskoj opremi.

  fordEkonomičniji električni servo volan

  B-MAX je opremljen električnim servo upravljačem (EPAS) koji se automatski prilagođava situaciji. U gradskoj vožnji, vožnji pri manjoj brzini ili pri parkiranju, sustav se brine da lakše okrećete upravljač, čime osigurava veću okretnost, a pri vožnji s višim brzinama (npr. na autocesti) upravljanje postaje teže te vam na taj način daje više kontrole i samopouzdanja. Taj inovativni sustav EPAS se uključuje samo kad je to potrebno te na taj način koristi manje energije i pridonosi dodatnom smanjenju potrošnje goriva.

  fordTempomat čini duge vožnje opuštenijim

  Ako ste na autoputu, možete podesiti brzinu pomoću tipki tempomata na volanu. Sistem održava brzinu, tako da ne morate da držite nogu na papučici gasa. Da biste se brže ili sporije kretali, koristi se ista kontrola.

  ford

  Manje potrošnje goriva sa sistemom Auto-Start-Stop

  B – MAX posjeduje automatski Start&Stop sistem za EcoBoost motore, što znači da se zaustavlja rad motora automatski kada vozilo stane,npr semaforu ili čeka u saobraćaju. Do vremena kada ste spremni da krenete, ponovo se aktivira. Idealno za gradsku vožnju, tako da možete smanjiti potrošnju goriva za čak 10%, a u kombinovanoj do 5% uz smanjenje štetnih emisija gasova.

 • Komfor

  Opustite se u elegantnom i tihom ambijentu, dok se krećete uskim gradskim ulicama sa gustim saobraćajem.

  fordFordov jedinstveni sistem za lak pristup vozilu

  Kada ste u isto vrijeme otvorili zadnja klizna i prednja vrata B-MAX-a, omogućen Vam je nesmetan i jednostavan pristup vozilu u širini od čak 1,5 metra. Jedinstven sistem vrata pruža jednostavan pristup , jer je nosivi stup integrisan u vrata i ne sprečava pristup vozilu.

  fordTiši način putovanja

  Kako bi vaše putovanje za Vas i Vaše putnike bilo opuštenije, odlučili smo da koristimo različite funkcije da smanjimo buku i vibracije izazvane radom motora, cestom i vjetrom. Poseban novi sistem vrata za lakši pristup ima poboljšan sistem dihtovanja koji eliminiše buku uzrokovanu vjetrom.

  fordPoboljšana vidljivost sa višeg položaja za sjedenje za vrijeme vožnje

  B-MAX omogućava povišenim položajem vozača jasan pregled saobraćaja ispred vas. To vam ulijeva više povjerenja za volanom čak i na najprometnijim cestama.

  fordPanoramski krov nudi više svjetla i veći osjećaj prostranosti

  Kroz panoramski krov unutrašnjost B-MAX-a osvjetljava prirodna sunčeva svejetlost, zbog čega se putnička kabina čini još prostranijom. Putnici imaju odličan pogled na nebo i pejzaž. Pokretni krov je prekriven termoizolacionim slojem, koji sprečava da postane prevruće. Takođe ima ugrađenu zaštitu od sunca (suncobran), sa kojim možete, ako je potrebno, u potpunosti da blokirate ulazak sunčevih zraka.

  fordPodesite temperaturu koja vam odgovara

  Sa elektronskom automatskom kontrolom temperature (Elektronik automatska kontrola temperature, EATC) , koja je dostupna kao dodatna oprema možete da odaberete tačnu temperaturu u unutrašnjosti koja vam se sviđa, a onda ju sistem održava sa naprednim klima-uređajem.

  fordJoš više komfora, sa podesivim grijanim sjedištima

  Bez obzira na spoljne uslove, u B-MAX-u, možete da se osjećate opušteno. Možete da se odlučite za dodatna grijana prednja sjedišta, koja će se brinuti tokom zime da budete na toplom. A sve sa ciljem kako bi bili sigurni da će vaše putovanje biti najkomfornije.

 • Praktičnost

  Uz klizna vrata za jednostavan pristup, B-MAX je najinovativniji automobil takve vrste, a život vam olakšava i nizom drugih svojstava.

  ford

  Originalan pristup unutrašnjosti

  Sistem vrata za jednostavan pristup u B-MAX čini puno lakši pristup u uskim prostorima. Dvostruka klizna stražnja vrata i prednja vrata pružaju izuzetno širok bočni širine otvor širine 1,5 m. Otvaranje je bez prepreka, jer su nosivi stupovi, koji najčešće dijele prednji od zadnjeg dijela automobila, na genijalan način ugrađeni u sama vrata.

  fordNovi Ford SYNC. Napredna hands-free tehnologija

  Ford SYNC vam omogućuje da kontrolišete muziku i upućujete ili primate pozive na mobitel pomoću jednostavne, direktne glasovne komande dok su vam ruke na volanu i oči uprte na cestu. Takođe, naglas čita tekstualne poruke poslane na vaš mobilni uređaj.

  fordSYNC pomaže pri reprodukciji muzike, identifikaciji pjesme i kreiranju liste za reprodukciju

  Ovaj napredni SYNC sistem omogućuje vam da reprodukujete pjesme iz USB-a ili MP3, ili čak i sa mobilnog telefona opremljenog Bluetooth tehnologijom. U mogućnosti je da prepozna pjesmu ili izvođača. Njegov najimpresivniji trik je da se sastavi listu pjesama, koja uključuje pjesme poput one koju momentalno slušate.

  fordDodaj dostupne funkcije sistema SYNC

  Nakon svakog ažuriranja SYNC sistema, funkcije možete da preuzmete i zadržite ih. Na primjer, uskoro će biti dostupna funkcija Pomoć u slučaju nužde: funkcija koja, koristeći vaš mobilni telefon automatski bira uslugu za pomoć u nesrećama , ako se utvrdi da ste bili učesnici u nesreći. Sistem direktne pomoći je na dodjeli World Mobile Awards dobio nagradu za "najbolju mobilnu inovaciju u oblasti automobilizma, transporta i javnih komunalnih službi." Osim toga, u pripremi je AppLink, koji vam omogućuje pristup i upravljanje aplikacijama na telefonima sa Android sistemom i Blackberry iPhone telefonima.

  fordSistem sjedišta koji, ako je potrebno, možete da izmjenite

  Preklapanjem zadnjih sjedišta možete da stvorite veliki prtljažni prostor - i to možete učiniti sa samo jednom rukom. Jednostavno povucite polugu na zadnjem sjedištu i odvojeno oborite dva dijela (dijeljenjem 60/40). Možete da preklopite i suvozačevo sjedalo, što je jedinstvena karakteristika B-Maxa. To vam daje maksimalan prostor u kojem možete smjestiti opterećenja do dužine od 2,35m.

  fordPrilagodite pod prtljažnika (gepeka) u zavisnosti od opterećenja

  B-MAX ima podesivi pod u prtljažniku koji se može postaviti u dva položaja: nisko blizu dna prtljažnika, da se stvori dublji prtljažni prostor za visoke terete, ili u ravnini s podom kabine (122 mm više). Sa ovim drugim dobijete ravan tovarni prostor sa dodatnim prostorom ispod, gdje možete da sačuvate osjetljive ili vrijedne stvari i zaštitite ih i sakrijete od drugih. U visokom položaju je moguće staviti 300 kg tereta.

  fordSistem bez ključa (Key Free) olakšava pristup automobilu

  Ford KeyFree sistem omogućava zaključavanje i otključavanje vašeg automobila, da ne izvadite ključ iz džepa ili torbe: idealno ako imate pune ruke posla.


  fordFarovi koji mogu da se automatski uključuju

  Lako je previdjeti da je dnevna svjetlost počela da jenjava. B-MAX je opremljen senzorima koji otkrivaju smanjenje intenziteta svjetlosti i automatskim farovima naređuju da se upale, što pruža jednostavniju i bezbjedniju vožnju u mraku. Farovi se automatski upale i ako uđete u tunel. Automatski farovi su dostupni kao opcija.

  fordUpali auto pritiskom na dugme

  Nema potrebe za ključevima. Samo pritisnite dugme Start Ford Power držeći pedalu kvačila (ili kočnicu ako se radi o automatskom mjenjaču) za pokretanje motora.

  fordPreuzmite kontrolu sa inovativnom centralnom konzolom

  B-MAXova višenamjenska centralna konzola vam daje kontrolu nad brojnim sistemima vašeg automobila iz jednog mjesta. Sve funkcije su jasno prikazane na ekranu, do većina njih takođe se može pristupiti pomoću tipki na volanu.

  fordKristalno čist zvuk sa ozvučenjem DAB

  Ovaj vrhunski- digitalni sistem emituje kristalno jasan zvuk CD kvalitete, ali i prikazuje ključne informacije o pjesmi koja se trenutno pušta. Dostupan je kao opcija za sve audio sisteme ili sistem SYNC, sa kojim je opremljen s B-MAX.

  fordBrisači koji se automatski prilagođavaju kiši

  Brisači sa senzorima za kišu aktiviraju se čim se pojavi vlaga na vjetrobranu, kao što i podešavaju brzinu u odnosu na snagu kiše. Možete čak da izaberete jedan od šest nivoa osjetljivosti koji izračunavaju količinu akumulisane vlage nakon čega se brisači pokreću. Brisači sa senzorima za kišu su dostupni kao dodatna oprema.

  fordGrijani vjetrobran

  Pritiskom na dugme, nevidljivi grijači će brzo da rastope led na vjetrobranskom staklu, tako da nećete morati da ga sami uklonite.

  fordRetrovizori koji sami sebe štite

  Kada je automobil zaključan(ili naravno, kada koristite prekidač za postavljanje ogledala) da biste izbjegli nehotično oštećenje ogledala, ona se automatski preklapaju prema unutra kada ste parkirali. Kada su preklopljeni, štite između ostalog i integrisane pokazivače pravca.

  fordB-MAX vam osvjetljava put do ulaznih vrata

  Kada noću stignete kući, samo na kratko povucite lijevu polugu na volanu i svjetla na B-MAX će još neko vrijeme ostati upaljena i pomoći vam da vidite put do ulaznih vrata. Na taj način nećete zapeti na objektima koji se ne vide u mraku. Ova opcija je standardna oprema na svim modelima.

Bookmark & Share