Upute za ekonomičnu vožnju

Postoji mnogo načina koji mogu da vam pomognu da se smanji uticaj CO2 na okoliš.. Smanjite emisije CO2 uz pomoć ove jednostavne upute za vožnju i uštedite gorivo i novac. Kada bi svi pratili ove smjernice, mogli bismo da smanjimo emisiju CO2 od automobila do 5,5 miliona tona godišnje.

1. Smanjiti opterećenje

Što više vaš automobil mora da transportuje to će da mu bude teže da radii. Dakle, provjerite prtljažnik i riješite se svih nepotrebnih stvari. Tu ćete uštediti gorivo i novac, a sa manje opterećenja na zadnjem dijelu, vaš automobil će se ponašati bolje na putu.

2. Provjerite gume

Niži pritisak u gumama od propisanog izaziva veći otpor, tako da motori moraju raditi teže istom brzinom, i tako troše više goriva. Međutim,previsok pritisak u gumama uzrokuje loše držanje. Prenizak ili previsok tlak takođe može da uzrokuje brže trošenje guma. Provjerite svoj priručnik za detalje.

3. Trošak klimatizacije

Za svoj rad, vaša klimatizacija koristi snagu motora, a ta dodatna energija troši više goriva. Alternativa je da se otvori prozor. Međutim, prilikom vožnje velikim brzinama, to uzrokuje veći otpor vazduha i trošenje goriva koje može biti veće od korištenja klima uređaja.

4. Vozite ravnomjerno

Istraživanja su pokazala da iznenadno i snažno ubrzanje iz mirnog stava ne dovodi do uštede vremena. U stvari, ova stop-start tehnika troši više goriva i brže troši neke komponente automobila. Ujednačena vožnja i predviđanje saobraćaja obavezni dio današnje vožnje.

5. Ako ste u nedoumici, uklonite ih

Krovne kutije i nosači stvarajui dodatni otpor. Usporavaju automobil kao vozite sa otvorenim prozorima. To znači da vaš motor mora raditi teže da bi održavao brzinu. Dakle, ako ih ne koristite, uklonite ih; ali ako moraju da ostanu, nemojte da ih slažete previše zato što to povećava potrošnju.

6. Blagovremena promjna brzina

Visoki obrtaji neće nikoga da impresioniraju. Brza vožnja je opasna i znači veću potrošnju goriva. Ali momenat promjene brzine će takođe da utiče na vašu potrošnju. Motori su najefikasniji između 2.000 i 3.000 obrtaja u minuti. Optimalna tačka promjene brzina kod dizel automobila je oko 2.000 obrt / min a 2500 obrt /min kod benzinaca.

Bookmark & Share