10 činjenica koje ne znate o Fordu

 1. Kada je završila proizvodnja Modela T u 1927. godine, broj proizvedenih automobila iznosio je oko 16 miliona jedinica. Iako je taj rekord kasnije bio nadmašen od VW Bube sa više od 20 miliona vozila, međutim, u mnogo dužem vremenskom periodu - nijedan automobil nije (vjerovatno i neće) da premaši udio od 56,5 posto u ukupnom broju registrovanih automobila u svijetu 1921. godine, odnosno, njegovih 50.4 posto udjela u svjetskoj proizvodnji automobila 1918. godine kada je iz proizvodnje izašlo 642,750 modela T u odnosu na ukupan broj od 1.275.324 vozila proizvedenih u svijetu u to vrijeme.
 2. Henry Ford izrekao je svoju poznatu rečenicu: "Svaki kupac može dobiti automobil u bilo kojoj boji dokle god je crna" zbog ubrzanja proizvodnog procesa do kojeg je došlo zbog uvođenja pokretne trake 1914. godine.

  Automobili su se tako brzo proizvodili da je jedina boja koja je mogla dovoljno brzo da se osuši bila crna japan enamel boja.

  Prije nego što je uspostavljena proizvodna traka, Ford automobili su proizvedeni u nekoliko boja, što je i nastavljeno i nakon 1926. godine, kada je tehnologija boje konačno krenula u korak sa metodama proizvodnje.

 3. 10. decembra 1915. godine proizveden je milionitti primjerak Model-a T čime je Ford postao prvi proizvođač ikad koji je dostigao brojku od milion proizvedenih automobila.

  1921.godine Ford je bio i prvi proizvođač koji je nadmašio brojku od milion proizvedenih jedinica u jednoj godini proizvevši 1,003,054 Modela T u svojim fabrikama u Sjevernoj Americi i Britaniji.
 4. "Just-in-time" posljednji je hit u načinu proizvodnje kojim se postiže povećana efikasnost, ali koncept - kao uostalom i neke druge stvari - potiče od Henryja Forda i Modela T.

  1924. godine Ford je s neskrivenim ponosom tvrdio da čitav brod gvožđa koji stigne u fabriku Rouge Plant u ponedjeljak u 8 ujutru postaje gotovim automobilom u srijedu u 9 sati, a u rukama trgovaca do podneva istog dana - "preobrazba sirovog materijala u cash za otprilike 33 sata".
 5. Pojam "masovna proizvodnja" prvi puta je korišten u članku koji se pripisuje Henryju Fordu u trinaestom (1926) izdanju Encyclopaedia Britannica.

  Dvadesetak godina kasnije, jedan Fordov izvršni direktor uveo je izraz "automatizacija."
 6. Prvi automobil sa bezbjednosnim staklom kao standardnom opremom bio je Model A koji je Ford uveo 2. decembra 1927.godine.

 7. Henryju Fordu trebalo je manje od četiri mjeseca, nešto što je dotad bilo najkraći vremenski period utrošen za proces stvaranja od koncepta do proizvodnje, da bi predstavio tržištu svoj revolucionarni V8.

  Zeleno svijetlo dano je u decembru 1931. godine, a automobil se pojavio na tržištu 31. marta 1932.

  Fordov prvi automobil oblikovan za Evropu, Model Y 933 cc, razvijan je u isto vrijeme. Od praznog lista papira u oktobru 1931. godine, već u februaru 1932. godine prezentovan je cijeloj Evropi, a u proizvodnju je ušao početkom avgusta iste godine.

 8. Ford je svjetski pionir i u provođenju crash testova. Testovi započeti 1951. godine i koje je provodio Engineering Research Department - Istraživački odjel u Americi, rezultirali su takvim otkrićima kao što su npr. bezbjedonosne brave na vratima.

  Prvi objavljeni test 1955. godine bio je Fordov program crash testova sa lutkama u koje su ugrađeni elektronski mjerači instrumenti.

 9. 1985. godine prvi puta je ugrađen ABS u Ford Scorpio. Opcija ABS na Fiesti 1989. godine učinila je Ford prvim proizvođačem koji je ponudio ovu izuzetno važnu opciju na svaki svoj automobil.

 10. Tokom godina Ford je istraživao mogućnosti kupovine mnogih poznatih kompanija.

  Dok su Jaguar, Aston Martin, Land Rover i Volvo dio Ford grupe, mnoge druge dolazile su u obzir, ali dogovori oko uslova za njihovu akviziciju nisu postignuti.

  1948. kompanija je pokušala kupiti Volkswagen ali je bila zatečena kompleksnim odnosima vlasništva te njemačke firme.

  Ostale kompanije koje su se našle na "listi za kupovinu" za pripajanje ili spajanje u proteklih 50 godina bile su Lancia, Fiat, Ferrari, Rover, Rootes, Auto Union, Lotus, Berliet, Borgward, Mercedes, BMW i Saab.
Bookmark & Share