Prvi pick-up sa sigurnosnom ocjenom 5 zvjezdica

Novi Ranger ima sigurnosni paket vodeći u klasi, koji sadrži sve, od standardnih zračnih jastuka za vozača i suvozača, bočnih zračnih jastuka i zavjesa te zračnog jastuka za koljena vozača te naprednog sustava Electronic Stability Programme (ESP). Zato je to prvi pick-up u povijesti koji je dobio pet Euro NCAP zvjezdica. Njegov je sigurnosni paket jednako sveobuhvatan.

 • Bezbjednost vozila

  Novi je Ranger temeljito ispitan u najzahtjevnijim uvjetima na svijetu. Nakon što se probio kroz blato, vodu, snijeg i pijesak, čuvat će vas u doslovno svakoj situaciji.

  Kontrola neovisno o uvjetima

  Electronic Stability Programme (ESP) osjeća svaki otklon od željene putanje i automatski ispravlja vaš položaj na cesti i pomaže vam zadržati kontrolu neovisno o uvjetima na cesti. U nastavku ćete otkriti mnoge napredne tehnologije vožnje koje su dio ESP-a.

  Specifična kontrola pri vožnji nizbrdo

  Kontrola za vrijeme vožnje nizbrdo (HDC) daje bolju kontrolu nad strmim padinama, na i sa puta.

  Specifična kontrola kretanja uzbrdo

  Hill Start Assist (HSA) zaustavlja kretanje unazad tokom kretanja uzbrdo održavanjem pritiska kočenja dok pomjerate nogu sa kočnice na papučicu gasa.

  Zadržavanje putanje prikolice

  Kontrola zanošenja priklolice (Trailer Sway Control, TSA) otkriva zanošenje prikolice i smanjuje brzinu Rangera dok se problem ne riješii, što čini vuču sigurnijom. Smanjenje brzine postiže se smanjenjem obrtnog momenta motora i povećanjem pritiska kočnica na sve točkove.

  Nadzorne funkcije koje se prilagođavaju vašem teretu (LAC)

  Fleksibilni monitoring opterećenja (LAC) ili Prilagodljiva kontrola tereta (Load Adaptive Control, LAC) koristi (reguliše) elektronski program stabilnosti na osnovu ukupne težine koju nosi vaš kombi. Bez obzira da li je kombi u potpunosti napunjen ili prazan, to mu daje stabilnost i kontrolu.

  Dodatna snaga za hitno kočenje

  Pomoć pri hitnom kočenju (Emergency Brake Assist, EBA) dodaje pritisak kako bi se povećala sila kočenja i smanjila udaljenost zaustavljanja u situacijama hitnog zaustavljanja.

  Stražnje upozorenje pri naglom kočenju (EBL)

  Sistem upozorenja pri naglom kočenju (EBL) automatski treperi svjetlima kočnica i upozorava druge vozače kada iznenada počnete naglo da kočite.

  Trajna zaštita od prevrtanja

  Sistem za sprečavanje prevrtanja (ROM) prati vaš kombi i prepoznaje prijeteći uslove zbog kojih bi vozilo moglo da se prevrne. Sistem onda uključuje ESP, koji prati brzinu i vraća stabilnost vozilu.

  Optimalna trakcija uz minimalan napor (TCS)

  Naš napredni sistem za dinamičku kontrolu proklizavanja (TCS) sprječava prekomjerno proklizavanje točkova i pruža optimalnu trakciju, prijenos snage i stabilnost u momentu kada ih najviše trebate.Sistem stalno prati i prilagođava količinu energije koja je dodijeljena svakom točku kako bi se osigurao najbolji mogući kontakt sa površinom i trakcija prilikom ubrzanja.

  Prvi pick-up s pet zvjezdica za sigurnost

  Novi Ranger ima sjajan paket bezbjednosti koji sadrži sve, od standardnih vazdušnih jastuka za vozača i suvozača, bočnih vazdušnih jastuka i zavjesa te vazdušnog jastuka za koljeno vozača i ESP-a. Zato je ovo prvi pick-up koji je dobio pet Euro NCAP zvjezdica. Njegov je bezbjednosni paket jednako obiman.

  Čvršća karoserija radi maksimalne zaštite

  Rangerova superiorna konstrukcija karoserije osigurava zaštitni štit koji silu udara usmjerava dalje od putnika. Osim toga, viša bočna linija i bočne zaštitne prečke povećavaju zaštitu od bočnih udara.

  Sigurnije kočenja bez obzira na opterećenje

  Transit Custom kombinuje ABS sa elektronskom distribucijom sile kočenja (EBD), koji izjednačava sile kočenja između prednje i stražnje osovine, u zavisnosti od toga da li je vozilo utovareno ili ne.Rezultat je efikasno kočenje i stabilnost upravljanja, što je ključno za kočenje kada prolaze kroz krivine uz poboljšan zaustavni put, bez obzira na uslove.

  Vazdušni jastuci za zaštitu iz svih uglova

  Vazdušni jastuci za vozača i suvozača standardni su na novom Rangeru. Postoje i bočne zavjese te zaštita za grudni koš, kao i štitnik za koljena. Bočne zavjese štite od udara glave u prozore, a vazdušni jastuci za grudni koš štite od bočnih udara u visini vrata.

  Napredna tehnologija za efikasnije sigurnosne pojaseve

  Sigurnosni pojasevi namješteni su na oba prednja sjedišta te na sva tri stražnja sjedišta u izvedbi Double Cab. Vozački i suvozački sigurnosni pojasevi imaju držače pojaseva. Oni su dizajnirani da vozača i suvozača drže čvrsto u sjedištima kako bi vazdušni jastuci bili efikasniji. Ponekad se tokom manjih udara aktiviraju samo držači.

  Sprječavanje ozljeda uz vazdušni jastuk za suvozača

  Deaktivacija vazdušnog jastuka suvozača omogućava deaktivaciju suvozačkog vazdušnog jastuka kad bi ovaj mogao nanijeti štetu, naprimjer kada na suvozačevom sjedištu vozite dijete.

  Nemojte da zaboravite na sigurnosne pojaseve

  Upozorenje za upotrebu sigurnosnog pojasa vozača će vas upozoriti ako ste zaboravili da se zavežete i dolazi kao standardna oprema svakog modela.

  Da bi se obezbijedila sigurnost djece

  Montaža Isofix-a za dječje sjedalice u izboru je kod jednodjelnog vozačevog sjedišta za vozača u verziji Van, i dva spoljna zadnja sjedišta (2. red) u verzijama-Van i Kombi.

  Oboriv stub volana sprječava ozljede vozača

  Stub volana spušta se u upravljačku ploču, čime se smanjuje potencijalni rizik ozljede prilikom sudara.

  Prednji farovi koji se pale automatski kada je potrebno

  Kad je svjetlo slabo (dan ili noć) prednji se farovi automatski pale. Isključuju se kad se ambijentalno svjetlo poboljša, npr. prilikom izlaska iz tunela ili kad se motor isključi (standardno na XLT-u).

 • Zaštita

  Kad je riječ o zaštiti, Ranger je opremljen nizom sigurnosnih značajki. Rezultat je da se za 55% smanjuje mogućnost krađe, a za 50% popravlja mogućnost pronalaska vozila.

  Radi dodatne sigurnosti, svi su prozori opremljeni jedinstvenim ID kodom. On je povezan s međunarodnim registrom koji je dostupan 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

  Čak i ako lopovi pokušaju ukloniti brojeve šasije, postoje dvije dodatne sigurnosne ID oznake. One nepogrešivo označavaju vozilo kako bi ga u svakom trenutku bilo moguće identificirati.

  Svi su modeli opremljeni aluminijskim kotačima koji imaju matice za zaključavanje, a rezervni je kotač također opremljen zasunima.

  Kontrola neovisno o uvjetima

  Postoji daljinsko središnje zaključavanje na sve tri izvedbe karoserije te zaključavanje stupa upravljača.

  Naš pasivan sustav zaštite od krađe (PATS) imobilizira motor sve dok se u motoru ne otkrije vaš ključ s jedinstvenom šifrom pa Rangera nije moguće odvesti, čak i ako lopov uspije ući u automobil.

  A u malo vjerojatnom slučaju krađe, Ranger je opremljen identifikacijskim brojem vozila (VIN) pa ga je lako pronaći.

  Čelični okovi štite Rangerove mehanizme zaključavanja.

  Novi alarmni sustav visoke kategorije

  Alarmni sustav Thatcham 1. kategorije sada je dostupan na Rangeru. Automatski se uključuje kad zaključate vozilo i alarm se oglašava prilikom nasilnog ulaska, ili ako senzori otkriju pokrete unutar vozila.

  Dodatni neovisni alarm

  Dodatni alarmni sustav povezan s akumulatorom oglasit će se kad je alarm pokrenut. Ima vlastiti akumulator i aktivirat će se čak i ako netko odspoji akumulator vozila ili sam rezervni akumulator alarma.

Bookmark & Share